20:06 / 10.09.2021.

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/IMS/HRT

U finalu državnog prvenstva u triatlonu žene su diskriminirane

Maja Krčelić

Maja Krčelić

Foto: Dnevnik / HTV

Jedna odluka Hrvatskog triatlontskog saveza dovela je i do prijave pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Savez je, naime, na sutrašnjoj finalnoj utrci državnog prvenstva dopustio nastup pedeset muškaraca i samo trideset žena.

Jedna od finalnih natjecateljica u triatlonu je i 43-godišnja Maja Krčelić. Kaže, previše je truda uloženo, da bi žene na kraju bile zakinute.

- Šalje se poruka da smo mi žene manje vrijedne u sportu, znači to je prvo. I zašto bi se mi natjecale - mi možemo samo gledati. Jer, ipak su tu muškarci prioritet, kaže Maja.

Da to nije pošteno, slaže se i njezin trener Vladimir Žic kroz čije je ruke prošlo više od 200 triatlonaca. Interes za triatlon je velik, dodaje - "a žene jako vole trenirati i vrlo su predane u tome što rade".

U triatlonskom savezu tvrde da diskriminacija ne postoji. Ističu, prijavilo se oko 500 muškaraca i 200 žena, što bi značilo da je u finalu oko 15 posto žena i samo 10 posto muškaraca.  

Analiza natjecatelja po spolu 2020.-2021. Hrvatskog triatlonskog saveza

Analiza natjecatelja po spolu 2020.-2021. Hrvatskog triatlonskog saveza

Foto: Dnevnik / HTV

No pravobraniteljica za ravnopravnost spolova utvrdila je da su u ovom slučaju ipak žene diskriminirane pa će zbog svega savez dobiti upozorenje i preporuku o promjeni pravila. No to nije jedini slučaj.

- Mi kontinuirano na godišnjoj razini zaprimamo pritužbe vezano za neravnopravnost ili podzastupljenost žena u sportu, neovisno da li se radi o sportskim savezima, klubovima, sportskim aktivnostima ili kao ovdje u sportskom natjecanju, primjećujemo da postoje različiti tretmani žena, naglašava Višnja Ljubičić.

Također je istaknuto - u vezi s nejednakosti u sportu, u odnosu na druge zemlje - Hrvatska i dalje ima lošije rezultate. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!