U Frontexovoj akciji zaplijenjeno 2000 tona ilegalnog otpada

20.12.2022.

17:08

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Hrvatska policija u utorak je izvijestila da je u suradnji s Carinskom upravom i Inspekcijom zaštite okoliša sudjelovala u opsežnoj Frontexovoj akciji protiv nezakonitog trgovanja otpadom preko vanjskih granica EU-a u kojoj je zaplijenjeno više od 2000 tona različitog otpada.

U suradnji 29 zemalja i pet europskih tijela provedeno je 2500 kontrola i otkriveno 100 slučajeva nezakonitog trgovanja otpadom. Pritom je zaplijenjeno 2000 tona otpada, a uhićene su 43 osobe.

MUP podsjeća da nezakonito trgovanje otpadom donosi golemu zaradu te nosi relativno nizak rizik. Riječ je o iznimno popularnom kaznenom djelu koje nadilazi granice i ima strašan učinak na okoliš pa borba protiv nezakonitog trgovanja otpadom, ističu, zahtijeva snažan međunarodni odgovor.

U kontroli otpada po kombijima, kamionima i brodovima službenici su pronašli korištene automobilske dijelove, plastiku, baterije, otpadno ulje, metalni otpad, stare gume, tekstil te elektronički, ali i opasan otpad.

Otpad je trebao biti prevezen u Afriku, Aziju i srednju ili istočnu Europu gdje bi bio bačen, zapaljen ili raspršen, trujući tlo, zrak i vodu.

Uz to, zemlje sudionice prijavile su pravosudnim tijelima velik broj osumnjičenih i izrekle velike novčane kazne. Otkrivene su i srodne kaznene aktivnosti poput krivotvorenja isprava i nedostatka odgovarajućih dozvola, priopćio je MUP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!