13:58 / 04.03.2021.

Autor: P.F./HRT

U funkciji eObnova - digitalni sustav za podnošenje zahtjeva

Računalom do obnove

Računalom do obnove

Foto: Ilustracija / Pixabay

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat na sjednici Vlade Republike Hrvatske predstavio je novi sustav za elektroničko podnošenje zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada – eObnova.

Tom prilikom istaknuo je kako će se na ovaj način ubrzati postupak podnošenja i zaprimanja zahtjeva, uz napomenu kako je već izmjenama Prvog programa mjera uvelike smanjena dokumentacija koju je potrebno priložiti.

- U suradnji s tvrtkom APIS IT izradili smo ovaj sustav u želji da našim građanima maksimalno olakšamo postupak podnošenja zahtjeva za obnovu te im u tu svrhu ponudimo više različitih mogućnosti, istaknuo je ministar Horvat.

Jednostavan pristup aplikaciji za sve fizičke i pravne osobe omogućen je putem sustava e-Građani, te će za ulaz preko NIAS-a biti dovoljna vjerodajnica razine 3.

Uskoro otvaranje Informativnog centra „Obnova“ u Zagrebu

Ministar Horvat otkrio je također kako će se do 15. ožujka u centru Zagreba otvoriti vrata Informativnog centra „Obnova“, u kojem će se na jednom mjestu naći službenici Ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te djelatnici Pravne klinike. Građani će tamo moći dobiti sve potrebne informacije i savjete, a biti će u mogućnosti i predavati zahtjeve za obnovu.

- Želimo biti maksimalno prisutni na terenu, tako da građanima postupke podnošenja prijave za obnovu učinimo što jednostavnijim. Naš fokus je sada na izdavanju prvih odluka o obnovi, kako bi iste bile upućene prema Fondu i Središnjem državnom uredu na operacionalizaciju i početak organiziranja obnove, zaključio je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!