18:10 / 17.01.2021.

Autor: Vlatka Kusanić/Dnevnik/HRT

U Glini ostaje 40-ak vatrogasaca, ostali se vraćaju kući

-

-

Foto: - / -

Administrativno područje Gline ima 69 naselja na više od 500 četvornih kilometara i nema onog koje nije stradalo.
Od prvog snažnog potresa na Banovini 28. prosinca, tisuće vatrogasaca na terenu rade opasan posao saniranja posljedica razaranja. Tijekom protekla dva i pol tjedna sve su snage na terenu, uključujući 9000 vatrogasaca. Danas je na terenu bilo njih 80, od sutra će ih biti upola manje, vraćaju se u svoje matične gradove. Velik je posao i skidanje dimnjaka te svega što prijeti sigurnosti građana, izvijestila je Jelena Bokun. 

➡️ I dalje stižu donacije i pomoć iz cijele Hrvatske
➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Milošević obišao u potresu oštećeno romsko naselje Capraške Poljane
 

Skoro pa u svakoj glinskoj ulici naići ćete na vatrogasce. Rade od rane zore.

- Svaki dan ima po 50-60 intervencija, radimo, što od procjene, označavanja, zaprečavanja prolaska i takvih stvari, rekao je Zdravko Bublić, voditelj sektora 1B Glina.

- Sada su, barem ovdje u Glini, na redu one jednostavnije vatrogasne akcije, evo primjerice u ovoj ulici u samom središtu trenutačno se ruši jedan zabatni zid, izvijestila je Vlatka Kusanić.

Budnim okom sve prati 96-godišnja susjeda Marija. Jer nije joj svejedno, rušenja i trešnje ovih dana je i previše.

- Opasnosti na visinama su velike, ali dečki su na to navikli i to se obavlja bez većih problema, kaže Ivica Petriček, zamjenik zapovjednika JVP-a Zabok.

- Jako fini, svi su dobri, ne mogu reći, eto donijeli su mi i konzervi, rekla je Marija Vukšić iz Gline. 

Sve akcije kreću iz ovog improviziranog vatrogasnog centra. Njega su u Glini u samo jednom danu organizirali Karlovčani. Donijeli su svoju informatičku opremu i vezu i u posljednjih 20-ak dana odradili i koordinirali više od 2 500 intervencija i više od 3 000 ljudi na terenu - iz gotovo svih hrvatskih županija.

- U ovim improviziranim uvjetima funkcionira presavršeno, ističe Goran Franković, županijski vatrogasni zapovjednik Karlovačke županije.

- Još uvijek ostavljamo dovoljno timova ovdje, ostaje dalje biti i suport građevinskim firmama uz dizalice, rekao je Mijo Brlečić, županijski vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije.

A teren im ovih dana baš i nije saveznik. Administrativno područje Gline ima 69 naselja na više od 500 četvornih kilometara i nema onog koje nije stradalo. Dugoreške vatrogasce zatekli smo u selu Dvorišće. Ovdje su imali desetak intervencija na dimnjacima i krovovima.

- Jesu jako puno, jako puno i hvala im na trudu, na radu, ima još posla nije to sve još gotovo ali privodimo polako kraju, navodi Boris Škrtić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Duga Resa.

Na glinskom području imaju još 200-injak prijavljenih intervencija. Nakon toga, čim stignu upute nadležnih službi, pomagat će kod  građevinskih radova i u sanaciji razrušenih objekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!