19:32 / 07.05.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

U Glini otvoren Dom za starije prognanike i izbjeglice

-

-

Foto: - / -

Nakon 27 godina završen je organizirani oblik smještaja prognanika, povratnika i izbjeglica u Hrvatskoj.
Službenim otvorenjem Doma za starije i nemoćne osobe u Glini, koji je već primio prve korisnike, nakon 27 godina završen je organizirani oblik smještaja prognanika, povratnika i izbjeglica u Hrvatskoj.

Dom, koji može primiti 74 osobe, preuređena je zgrada bivše bolnice u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) koji u Hrvatskoj provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Dom vrijedan 30,8 milijuna kuna izgrađen je donatorskim financijskim sredstvima fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, uz nacionalno sufinanciranje od 25 posto vrijednosti projekta, a ostalo je osigurano iz EU fondova i donacijama, među kojima je i ona američke vlade.

Kako je na svečanom otvorenju rekao državni tajnik Središnjeg ureda Nikola Mažar, "time je priča o zbrinjavanju prognanika i izbjeglica najranjivije populacije treće dobi, koja sada dobiva stalnu socijalnu skrb,  za Hrvatsku završena". Projekt uređenja doma, dodao je, ujedno je primjer kako se državna imovina "uspješno može staviti u novu funkciju".

Dom zapošljava 35 djelatnika, a nakon planirane nadogradnje i povećanja kapaciteta zaposlit će se još desetak osoba. O važnosti objekta za Glinu i Sisačko-moslavačku županiju na svečanosti su govorili župan Ivo Žinić kao izaslanik pokroviteljice svečanosti, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević i ravnateljica doma Renata Tominović-Ceković.

D
ržavna tajnica za demografiju, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa istaknula je kako je uspješno ostvaren projekt rezultat dobre suradnje tri sporazumne strane, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, tog ministarstva i Sisačko-moslavačke županije.

Dom će, kako je rekla, u skladu sa slobodnim kapacitetima otvoriti vrata i drugim starijim osobama bez obitelji i skrbi. Svima koji su sudjelovali u projektu zahvalili su predstavnica Europske komisije u Republici Hrvatskoj Rima Joujou-Deljkić i predstavnik UNHCR-a u Giuseppe Di Caro.  Na svečanosti su bili i predstavnici Srbije, BiH i Crne Gore,   čiji su ministri vanjskih poslova s hrvatskim ministrom vanjskih poslova 2011. godine potpisali deklaraciju o Regionalnom programu zbrinjavanja najugroženijih kategorija izbjeglih i prognanih osoba.

U Hrvatskoj je za stambeno zbrinjavanje za šest potprojekata odobreno 14,4 milijuna eura isključivo od donacija pojedinih zemalja, neovisno o fondu regionalnog programa stambenog zbrinjavanja te dijelom od nepotrošenih IPA financijskih sredstava.  Republika Hrvatska sufinancira 25 posto vrijednosti potprojekata, a njihova je ukupna vrijednost nešto viša od 19 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!