U godinu dana 900 poziva Nacionalnom pozivnom centru

24.11.2021.

14:19

Autor: Hina/A.P.C.

Svečano obilježavanje godišnjice Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela

Svečano obilježavanje godišnjice Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 zaprimio je preko 900 poziva u proteklih godinu dana, a na taj način žrtvama je pružena im emocionalna podrška, ali i važne informacije, priopćila je  Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

Linija 116 006 radi godinu dana - otvara vrata sustava za podršku žrtvama


Uočii Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, iz Udruge podsjećaju da se istoga dana obilježava i prva obljetnica 24-satnog rada Nacionalnog pozivnog centra - 116 006.


Ističu da su u proteklih 12 mjeseci pomoć i podršku Nacionalnog pozivnog centra žrtve rodno uvjetovanog nasilja zatražile više od 900 puta.


Najbrojnije su, dodaju, bile žrtve nasilja u obitelji koje su pritom iskazivale osjećaje straha, srama i bespomoćnosti te svjedočile o poražavajućim posljedicama koje je nasilje imalo na njih i kvalitetu njihova života.


Udruga za podršku žrtvama i svjedocima ističe da u proteklih godinu dana, linija 116 006 radi bez prestanka, 24 sata dnenvno, sedam dana u tjednu.


Iako postoji od 2013. godine, 24-satno radno vrijeme osigurano je u okviru projekta Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji  - Za nasilje nema opravdanja čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Podsjećaju da se pozivom na 116 006, može ostvariti emocionalna podrška, dobiti pravne i praktične informacije te kontake organizacija civilnog društva i institucija za ostvarivanje prava žrtava.


Poručuju i da je nasilje u obitelji oduvijek bilo izrazito izolirajuće iskustvo za žrtvu, dijelom zbog toga što je udaljavanje žrtve od neformalnih izvora podrške jedna od taktika nasilnika, a dijelom i zbog predrasuda i stereotipa koje ga prate, a zbog kojih velik dio žrtava odlučuje štujeti o nasilju koje doživljavaju.


- Doći do podrške nikada nije bilo nužnije, ni teže nego u vrijeme pandemije COVID-19, zbog čega održavanje 24-satne besplatne i anonimne linije za žrtve smatramo iznimno važnim u funkcioniranju sustava, poručuju iz udruge. Ističu da se pozivom na 116 006, otvaraju vrata sustava za podršku žrtvama nasilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!