U Gornjoj Stubici obilježena 28. godišnjica pogibije Rudolfa Perešina

02.05.2023.

11:43

Autor: Hina/HRT/A.S.

Otvorenje susreta u spomen parku Rudolfa Perešina 2022.

Otvorenje susreta u spomen parku Rudolfa Perešina 2022.

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak te 28. godišnjica pogibije Rudolfa Perešina.


Rudolf Perešin poginuo je u 37. godini na današnji dan 1995. tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak kada su njegov avion MIG 21 oborile neprijateljske snage.

Uz načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića, obilježavanju ovih obljetnica prisustvovali su i predsjednik i tajnik Udruge branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj Gornja Stubica, Nenad Barimac i Stjepan Lešković, navodi se u priopćenju iz Općine Gornja Stubica.

Rudolf Perešin bio je jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a ostat će zapamćen po riječima koje je uputio kada je tijekom najtežih trenutaka agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine pobjegao MIG-om 21 iz Jugoslavenske narodne armije i pridružio se obrani Hrvatske. Tada je poručio: 'Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate!'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!