U Gorskom kotaru trebaju liječnike, i rade sve da ih privuku

07:00 / 20.12.2021.

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Problem nedostatka zdravstvenog osoblja već je dugo prisutan u Hrvatskoj. Zabrinjava stalni pad broja zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - prema podacima Hrvatske liječničke komore trenutno nedostaje više od 200 lječnika obiteljske medicine, a u sustavu je i više od 30 posto liječnika starije od 60 godina. Deficit kadrova posebno se osjeti u manjim sredinama, poput Gorskog kotara gdje lokalna zajednica na sve načine pokušava privuči mlade liječnike.

Gorski kotar naša je prirodna oaza, ali oaza siromašna zdravstvenim kadrom. Za zdravlje stanovnika Moravica tako brine umirovljena liječnica, koja je Primorje zamijenila gorjem.

- Liječnik uvijek ostaje liječnik. Ja ću dokle god budem mogla ostati raditi, a nadam se da će se u periodu od godinu, dvije netko specijalizirati i doći raditi. Nema razloga da se tu ne dođe, predivno je, kaže Sabina Treber Ćulumović, obiteljska liječnica.

A upravo su liječnici, odnosno dostupna zdravstvena skrb, jedan od stupova opstanka života u manjim sredinama poručuje gradonačelnik Vrbovskog Dražen Muftić. Lokalna zajednica je, dodaje - spremna pomoći, bilo da za nove mlade liječnike nađe stan ili pomogne u kupnji kuće.

Na sličan korak spremni su i u 20-tak minuta vožnje udaljenoj općini Mrkopalj. Za mještane brine liječnica koja na posao dolazi iz Rijeke. Načelnik Josip Brozović kaže kako su u intenzivnim pregovorima sa Županijom o sufinanciranju smještaja liječnika, a traže i rješenja da im se osigura i vozilo.

Liječnika je sve manje, a udio liječnika starijih od 60 godina je svaki dan sve veći. Karmela Stipanović iz Doma zdravlja u Delnicama napominje kako će dosta liječnika idućih godina odlaziti u mirovinu. Nužno je, dodaje, mladim ljudima pomoći da prepoznaju prednosti rada u Gorskome kotaru - "Uvijek su dobrodošli i naći ćemo im mjesto".

Delnice su spremne liječnike zadržati stipendijama, ali uz uvjet da određeno vrijeme rade na gradskom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!