U Gospiću 69 novozaraženih, skoro svi iz Doma za starije i nemoćne

15.10.2020.

13:57

Autor: V.K./HRT/Hina

default error photo
U Gospiću bolio 61 korisnik Doma za starije i nemoćne osobe te 4 zaposlenika ove ustanove.
U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata je 69 novooboljelih od Covida-19, svi oboljeli su iz Gospića, od čega je 61 korisnik Doma za starije i nemoćne osobe te 4 zaposlenika te ustanove, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Ostale pozitivne osobe su kontakti ranije oboljelih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Gospiću Ivan Bronzović istaknuo je kako se čini sve da se zaraza u Domu zaustavi. No, za sada se ona širi, te je sada pozitivno 84 korisnika, ali srećom ni dva tjedna od početka zaraze nitko nije razvio po život opasne simptome, dodao je.

- Među danas pozitivnima su i tri djelatnice Doma koje su iz podružnice u Otočcu došle na ispomoć u Gospić. One su, kaže Bronzović, od prvog trenutka radile pod punom zaštitom, od vezira, ogrtača, maski i rukavica.

- Inficirani korisnici su sada smješteni u starom djelu ustanove, a stotinjak nezareženih korisnika Doma su odvojeni u drugoj zgradi. Ni za koga nema posjeta, svima se redovito mjeri temperatura i obavljena je profesionalna dezinfekcija prostora, rekao je ravnatelj Doma.

- Radimo sve što možemo; za sada smo funkcionirali podnošljivo unatoč samoizolaciji sedam njegovateljica, ali sada one idu na testiranje, pa ako su negativne vraćaju se na posao, rekao je Bronzović opisujući situaciju u Domu.

Do sada je od početka epidemije u Ličko senjskoj županiji oboljelo 340 osoba, a trenutno je aktivnih 137. Također 199 je izliječenih, a četiri su osobe umrle.
 Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije trenutno je  379 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!