U Gospiću potpisan sporazum o gradnji nove kaznionice

05.04.2023.

Zadnja izmjena 15:39

Autor: HRT/Hina/D.S.

U Gospiću je potpisan sporazum o gradnji nove kaznionice

U Gospiću je potpisan sporazum o gradnji nove kaznionice

Foto: ilustracija / HTV

U Gospiću je potpisan sporazum o gradnji nove kaznionice. Potpisali su ga ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ličko-senjski župan Ernest Petry te gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. Izgradnjom kaznionice u Gospiću počinje realizacija projekta modernizacije zatvorskog sustava što će bitno rasteretiti zatvorski sustav, najavio je ministar Malenica.- U Gospiću ćemo izgraditi jedan od najsuvremenijih kaznionica u ovom dijelu europe, sa najstrožim uvjetima sa najsuvremenijim standardima brige za zatvorenike, ali i poštovanja njihovih ljudskih prava, najavio je ministar Ivan Malenica.

Župan Ernest Petry izrazio je želju da se nakon izgradnje kaznionice u Gospić vrati i drugostupanjski sud. 

- Buduća će kaznionica po standardima brige za zatvorenike biti jedna od najsuvremenijih u ovom dijelu Europe, rekao je ministar Ivan Malenica.


Vrijednost projekta je 70 milijuna eura i bit će financiran sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe u 70-postotnom udjelu, a preostalih 30 posto je državni novac.


Ministar je poručio građanima Gospića i Ličko-senjske županije da se ne trebaju brinuti da bi nova kaznionica i njezini štićenici mogli biti veći sigurnosni rizik jer su zatvori i kaznionice desetljećima u središtima hrvatskih gradova, a rizici su svedeni na najmanju moguću mjeru.


Malenica je rekao i da je taj projekt jedno od najvećih ulaganja Ministarstva pravosuđa i uprave jer je planirano da u novoj kaznionici bude smješteno oko 400 zatvorenika, a otvorit će se 250 novih radnih mjesta.


- To znači da je riječ o povećem ulaganju u Ličko-senjsku županiju i doprinos Ministarstva pravosuđa i uprave ukupnom razvoju ovoga kraja, pa i demografskoj obnovi, rekao je i zahvalio županijskim i gradskim čelnicima na dosadašnjoj dobroj suradnji.


U Gospiću i Središnja pismohrana zemljišnih knjiga


Ličko-senjski župan Ernest Petry istaknuo je da je očekivano ulaganje u novu kaznionicu veće od 70 milijuna eura, da se u gradnju Središnje pismohrane zemljišnih knjiga RH ulaže oko četiri milijuna eura te da traje obnova zgrade suda u Senju.


Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević zahvalio je ministru Malenici i ministarstvu što svojim investicijama pridonose revitalizaciji Gospića i ovoga kraja te je istaknuo da će, osim 250 novih radnih mjesta u kaznionici, biti otvoreno još 30 radnih mjesta u zgradi Središnje pismohrane zemljišnih knjiga.


Gradnja Središnje pismohrane zemljišnih knjiga RH dio je projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije, čime će se omogućiti sigurno i kvalitetno čuvanje knjiga, ručno rađenih i digitaliziranih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!