17:29 / 18.03.2018.

Autor: M.M./Hina

U Grabrovnici se obilježava 200 godina od rođenja Petra Preradovića

-

-

Foto: - / -

U rodnom mjestu austrougarskoga generala i jednog od najutjecajnijih Iliraca počeo je niz manifestacija koje će trajati do kraja godine.
U Grabrovnici pokraj Pitomače obilježava se 200 godina od rođenja velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića.

U rodnom mjestu austrougarskoga generala i jednog od najutjecajnijih Iliraca počeo je niz manifestacija koje će trajati do kraja godine.

Čast mi je biti u ime Hrvatskog sabora pokrovitelj ove akademije u spomen na najvećeg pjesnika hrvatskog romantizma koji je u svojim pjesmama slavio hrvatski jezik, domoljublje i humanizam. Ovo je ne samo lokalni, već i nacionalni događaj, a koristim ovu priliku da čestitam svima koji su se uključili u ovaj projekt i čuvanju sjećanja na Petra Preradovića, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da se Hrvatska ima čime ponositi u Europskoj godini kulturne baštine. Petar Preradović doista je bio iznimna osoba hrvatske kulture, a njegova velika uloga tijekom ilirskog preporoda ogleda se upravo u tom svjedočenju domoljublja kroz književnost i poeziju i zapravo održala u povijesti hrvatske književnosti, ali i u narodu jer su mnoge njegove pjesme postale i ostale narodna baština, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i predsjednica Odbora za obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, najavila je da će se do kraja godine održati još niz akademskih, kulturnih i zabavnih događanja kojima će se nastaviti obilježavati jubilarna godišnjica Preradovićeva rođenja.

Zahvaljujući projektu Mađarske i Hrvatske financiranom sredstvima EU, bit će obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Ta je zgrada zaštićena kao spomenik kulture i u njoj se nalazi muzejski postav uređen 5. ožujka 1968. u povodu 150. obljetnice pjesnikova rođenja. Ukupna vrijednost projekta je 6 milijuna kuna, a trebao bi biti dovršen tijekom iduće godine, rečeno je među ostalim na svečanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!