U Gradu Zagrebu od 1. siječnja 16 gradskih ureda

01.01.2022.

09:29

Autor: M.M./HRT/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Od danas, 1. siječnja, kada stupa na snagu odluka o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela Grada Zagreba, zagrebačka Gradska uprava imat će 16 gradskih upravnih tijela, što je čak 11 manje nego dosad.

Gradska upravna tijela nastavit će redovno i učinkovito obavljati sve poslove iz djelokruga Grada Zagreba, poručili su iz Gradske uprave te detaljnije izvijestili o radu tih tijela.

Tako će Stručna služba Gradske uprave obavljati dosadašnje poslove Stručne služba gradonačelnika, osim poslova informatike, komunikacija i zaštite osoba i imovine. Također, poslove Ureda za programe i projekte Europske unije i Ureda za zastupanje.

Ured gradonačelnika obavljat će dio dosadašnjih poslova Ureda gradonačelnika, osim poslova održavanja objekata, a Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu dosadašnje poslove iz djelokruga Gradskog kontrolnog ureda.

Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove obavljat će dosadašnje poslove iz djelokruga Gradskog ureda za opću upravu i Gradskog ureda za imovinsko- pravne poslove, osim poslova koji se odnose na procjenu vrijednosti nekretnina, a Gradski ured za financije i javnu nabavu poslove iz djelokruga Gradskog ureda za financije i Ureda za javnu nabavu.

Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje obavljat će dosadašnje poslove iz djelokruga tri ureda: Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade obavljat će dosadašnje poslove iz djelokruga Gradskog ureda za obrazovanje i Gradskog ureda za sport i mlade.

Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo obavljat će dosadašnje poslove iz djelokruga Gradskog ureda za kulturu i Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava.

Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom obavljat će dosadašnje poslove iz djelokruga Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradskog ureda za zdravstvo, Gradskog ureda za branitelje i Ureda za demografiju.

U Gradskoj upravi i Gradski ured za obnovu

Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet obavljat će dosadašnje poslove iz djelokruga Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanje obavljat će dosadašnje poslove iz djelokruga Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada i preuzima poslove iz djelokruga Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove što se odnose na procjenu vrijednosti nekretnina.

Gradski ured za katastar i geodetske poslove ima nepromijenjen djelokrug poslova, baš kao i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost obavljat će dosadašnje poslove iz djelokruga Gradskog ureda za mjesnu samoupravu i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Služba za informacijski sustav i tehničke poslove obavljat će dosadašnje poslove preuzete iz djelokruga Stručne službe gradonačelnika što se odnose na informatiku i komunikacije, zaštitu osoba i imovine i djelokruga Ureda gradonačelnika što se odnose na održavanje objekata.

Stručna služba Gradske skupštine ima nepromijenjen djelokrug poslova.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je preustroj Gradske uprave na konferenciji za novinare 28. prosinca.

- Od 1. siječnja, s obzirom na odluku Gradske skupštine, Grad Zagreb će umjesto 27 imati 16 ureda, koje će privremeno voditi v.d. pročelnici, dok se ne raspišu natječaji. Neki od ureda ostaju u pravnom slijedu, kao primjerice Ured gradonačelnika, i nova pročelnica će stupiti na dužnost u siječnju, rekao je Tomašević.

Najavio je i da će Grad uskoro imati i pročelnika Ureda za upravljanje imovinom, kao i glasnogovornika, koji će također biti izabrani na natječaju, tako da će nova gradska vlast moći s osnovnim kadrovima napokon upravljati gradom.

Upozorio je kako ih je potpuno neadekvatan zakonski okvir natjerao na to da će im trebati godinu dana dok izaberu svoje pročelnike i pročelnice.

Poručio je da 2022., kada završavaju javni natječaji u upravama u gradskim poduzećima, očekuju da u potpunosti preuzmu "uzde upravljanja Gradom".

Svi podaci i informacije vezani uz organizaciju i rad Gradske uprave odnosno gradskih upravnih tijela objavljeni su na mrežnim stranicama Grada Zagreba www.zagreb.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!