12:58 / 28.03.2022.

Autor: Hina/HRT

U hrvatski školski sustav uključeno 470 ukrajinskih učenika

Učenici

Učenici

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak izjavio je u ponedjeljak kako je u hrvatski školski sustav trenutno uključeno 470 učenika iz Ukrajine.

Paljak je na državnom stručnom skupu ravnatelja hrvatskih osnovnih škola istaknuo da su školama odmah po nastanku krize poslani naputci kako pristupiti djeci iz Ukrajine.

- Škole su dobile smjernice kako s njima razgovarati, ali i pripremiti našu djecu za prihvat. U svakodnevnoj smo komunikaciji i to zasad ide dobro. Djeca se privikavaju, rekao je Paljak.

Podsjetio je kako Hrvatska već ima takvo iskustvo, kad su zbrinuta djeca s Bliskog istoka 2015. godine.

- Najvažnije ih je uključiti u pripremno učenje hrvatskog jezika, a uz to u redovitu nastavu. Pri kraju smo školske godine i želimo da se djeca što lakše prilagode, odnosno da ne izgube godinu. Upis djece u škole pretpostavka je dugotrajnijeg boravka, a prema aktualnim zbivanjima pretpostavka je da će tako i biti, kaže Paljak.

Državni skup ravnatelja hrvatskih osnovnih škola u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje sa središnjom temom Kako mijenjati kulturu škole okupio je, nakon dvije godine stanke zbog pandemije, gotovo sedamsto sudionika.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać rekla je kako su pred njima tri velika izazova: zbrinjavanje izbjegle djece u školama, ponovno jačanje nasilja među djecom te postpandemijska i online nastava.

- Ravnatelji će razmijeniti iskustva. Njihova je uloga važna jer su prvenstveno menadžeri, jer vode školu u zakonodavnom i financijskom okviru. A kako su bili i nastavnici, dobro su im poznati problemi škole, rekla je Brezak Stamać.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!