09:47 / 20.03.2020.

Autor: B.A./HRT

U Hrvatskoj 113 zaraženih, kod jednog pogoršano stanje

Vili Beroš (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

Vili Beroš (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je u samoizolaciji gotovo 13.000 osoba, a 11 liječnika je pozitivno
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jutros da u Hrvatskoj imamo osam novih potvrđenih bolesnika, što daje ukupan broj od 113.

Koronavirus - najnovije informacije
Plenković: Pred nama su teški dani, tjedni i mjeseci 
Otvoreno: Iznimno važno je usporavanje epidemije 

Beroš je na konferenciji Stožera civilne zaštite u 9 sati rekao da je učinjeno 1604 testiranja, a i dalje je pet izliječenih. Prosječna starosna dob oboljelih je 42,6 godina, što je ujedno i razlog što je klinička slika u najvećem broju naših bolesnika dobra, nema znakova pogoršanja.

- Međutim, moram vam reći da je u jednog bolesnika pogoršano kliničko stanje te je u ovom trenutku na respiratoru. Međutim, i dalje je stabilno, rekao je Beroš.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, ponovno je pozvala na pridržavanje preporuka.

- Svi ćemo biti zajedno uspješni onoliko koliko se ljudi budu pridržavali uputa, rekla je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je u samoizolaciji gotovo 13.000 osoba, 790 osoba su kontakti pa su im određene epidemiološke mjere, a u karanteni je 84 ljudi, od kojih 52 hrvatskih državljana. Capak je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da je 11 liječnika pozitivno.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se restriktivne mjere uglavnom provode dobro, ali i da ima neodgovornog ponašanja. Apelirao je na građane da ostanu doma, osim onih koji moraju ići na posao ili u opskrbu.

- Policija će malo više i češće patrolirati, pogotovo onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, i zamoliti, upozoravati, ukazivati na nužnost da se ne stvaraju veće skupine i da se svi trebaju držati ovih preporuka, rekao je Božinović.

Dodao je da međunarodni promet roba ide bez problema. Putnički promet je praktički stao i od jučer u RH, osim nekoliko desetaka putnika koji su tranzitirali kroz zemlju, nije ušao nijedan strani državljanin.

Capak je rekao da neće objavljivati podatke zaraženih jer ih se stigmatizira, susjedi ih izbjegavaju, bježe od njih...

Rekao je da su u KB Dubrava zaražena tri liječnika te da se vrlo lako može zaraziti netko od pacijenata.

Beroš je rekao da će transport bolesnika i početak rada centra u KB Dubravi početi tek kad se popune kreveti u Klinici Fran Mihaljević.

Zašto bivši ministar zdravstva Dario Nakić, koji je nedavno došao preko Beča u Hrvatsku, nije u izolaciji, nego i dalje radi u zadarskoj bolnici? Capak je rekao da ga je Nakić pismeno upitao što da radi jer se vratio iz Malte, koja u tom trenutku nije bila na listi zemalja s lokalnom transmisijom. Na granici mu je rečeno da ne treba provoditi mjere.

- Nakon toga mi je poslao pisani upit da je vrlo kratko boravio u tranzitu u Austriji. Tranzit aerodroma nije teritorij države na koji se odnosi tablica koju HZJZ priprema svakodnevno, ali je važno uzeti dobru epidemiološku anamnezu. Nakon što sam saznao kako se on kretao kroz taj tranzit, koje su bile njegove aktivnosti i je li imao bliski kontakt s nekim u tranzitu, ja sam mu rekao da može raditi. Zahvaljujem na pitanju, rekao je Capak.

Božinović je rekao da su jučer na Vladi usvojene izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama koje daju platformu policiji i više službi, prije svega HZJZ-u, ali i HZZO-u, da se evidencije mogu integrirati kako bi svi mogli čim prije stvoriti realniju sliku osoba koje se ne pridržavaju mjera koje su im naložene.

- To je nešto što se radi i drugdje, mi imamo to svoje rješenje, nadamo se da će ono vrlo skoro biti u testnoj fazi i dati nam informacije koje su nam nužne, rekao je Božinović.

Na tvrdnje Sindikata policijskih službenika da nemaju dovoljno opreme rekao je da to nije točno. Govoreći o skupljanju zaliha namirnica rekao je da nema nestašica, ali da su spremni reagirati ako se pojavi više neodgovornih pojedinaca koji misle samo na sebe.

Ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da su cjelokupni policijski sastav opskrbljivali dodatnom opremom. Naglasio je da će policija pojačano opservirati područja gdje se okuplja veći broj građana kako bi spriječili socijalne kontakte.

- Svi trebamo razmišljati da se tu radi o spašavanju života, rekao je Milina.

Dodao je da će imati cjelovite podatke o svakoj osobi koja se treba pridržavati mjera samoizolacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!