13:58 / 18.04.2020.

Autor: B.V.M./HRT

U Hrvatskoj 18 novooboljelih, što se nije dogodilo od 16. ožujka

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u posljednja 24 od koronavirusa oboljelo još 18 ljudi, što znači da imamo ukupno 1832 bolesnika. Preminule su tri osobe.
U Hrvatskoj je u posljednja 24 od koronavirusa oboljelo još 18 ljudi, što znači da imamo ukupno 1832 bolesnika. Preminule su tri osobe. Ženska osoba stara 96 godina s komorbiditetom, muška osoba 55 godina s komorbiditetom te u KB Dubrava ženska godina stara 78 godina, također s komorbiditetom.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu


- Testirano je 21.647 osoba, a u zadnja 24 sata njih 694. Pozitivnih 8.53%. Na respiratoru je 27 bolesnika, hospitaliziranih imamo 361. Oporavljenih imamo ukupno 615 bolesnika, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Možemo zaključiti da je ovo trenutno dobar rezultat, no s obzirom na ponašanje ovog virusa u većem dijelu Europe moramo biti oprezni i ne smijemo se pokolebati u poštivanju mjera.

Nije upitno da će trudnice moći doći do bolnice bez poteškoća. Još jedna nova vijest je da je u bolnici u Puli pokrenuto testiranje istom metodom kakvom se radi i u Zagrebu, dodao je Beroš.

Danas je Stožer donio pet odluka kojima se produžava važnost odluka donesenih u prethodnom razdoblju, a odnose se na mjere ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina i uslužnih djelatnosti i primjenjuju se do 4. svibnja, istaknuo je Davor Božinović, šef stožera civilne zaštite.

Odluka o privremenom prelasku granice ostaje na snazi do 18. svibnja, a harmonizirana je na razini EU, istaknuo je Božinović.

- Napuštamo model konvoja, kamioni će moći ulaziti redovito, ali svi će dobiti obavijest od granične policije u kojoj će stajati da su u obvezi koristiti autoceste, nije dopušteno zaustavljanje osim na točno određenim mjestima za koje će dobiti popis. Mislim da ćemo time ubrzati prekogranične procedure, ali vodit ćemo računa o tome da ne bude zlouporaba. Također smo donijeli odluku izvanredna teretna linija Zadar - Ancona od 26. travnja u skladu s preporukama epidemiološke struke. Omogućavamo i teretni promet preko Jadrana do Italije, rekao je Božinović.

Kada je riječ o e-propusnicama, dodaje, otvorili smo mogućnost Županijskim stožerima da predlaže Nacionalnim stožeru da se u okviru jedne županije više ne moraju koristiti e-propusnice, to je jedan od tri najveća faktora rizika, lokalni stožer će procjenjivati situaciju i zajedno s njima ćemo donijeti odluku.

- Ako se pojavi neko žarište može se donijeti posebne epidemiološke mjere, rekao je Božinović. Odluke stupaju na snagu večeras u ponoć. 

Imamo danas vrlo povoljnu brojku, kakvu nismo imali dugo vremena zadnji puta je to bilo između 16. i 17. ožujka to je epidemiološki dobro, ali prije osam dana 88, i prije pet dana 66, situacija se poboljšava, ali imamo opterećenje 500 novooboljelih kumulativno, oni su imali svoje kontakte, možda ima onih za koje ne znamo da su bolesni, moramo to imati u vidu i konstatirati da opasnost nije prošla, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- Donijeli smo čitav niz mjera, sada uz povoljnu počinjemo razmatrati da pojedine mjere maknemo ili ukinemo, jedan od ključnih faktora pirenja bolesti je mobilnost. Sada smo procijenili da imamo povoljnu epidemiološku situaciju da se maknu ograničenja unutar županija ako to zatraže,  a između županija ograničenja ostaju, rekao je Capak.

Postoje dvije vrste testova, ispitujemo ih zadnjih nekoliko tjedna, kombinacije jednih i drugih mogu poboljšati naš uvid u situaciju. Svi štićenici gdje je došlo do pojave oboljenja su testirani, ono što će se dalje pokušati napraviti je da će se koristiti brzi testovi za tzv serološko testiranje, ne mogu detektirati nekog u prvih pet, šest dana, ali mogu povremeno i ako se radi o COVID-u unutar sedam, osam dana testovi će biti pozitivni.

Ići će se na šire testiranje i osoblja i korisnika domova da bi se u jednom postotku detektirali oni koje nemaju jasne simptome, ali možda i oni koji su asimptomatski preboljeli tu bolest, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević.

Radit će se kombinacija testova da bi pojačala mogućnost otkrivanja ljudi.

- S testiranjem zaposlenika se već krenulo, ovo su samo dodatni testovi koji će pomoći da budemo učinkovitiji, dodaje.

Mi smo ostavili u ovoj odluci prostor da stožer može donijeti odluku po kojoj se e-propusnice ne bi koristile između dvije ili više županija. Prvi korak treba napraviti civilni stožer grada Zagreba i Zagrebačke županije, naveo je Božinović.

Pažljivo razmatramo svaku mjeru pa i javni prijevoz, mi ćemo ga pustiti, ali ne kao do sada, bit će propisane stroge mjere dezinfekcije i socijalnog distanciranja, rekao je Capak.

Uz stroge epidemiološke mjere organizirat će se i rad frizerskih salona kad za to dođe vrijeme, tu mjeru ćemo pažljivo razmotriti, oni mogu koristiti zaštitnu opremu, dodaje Capak.

Ono što je bitno znati, ove mjere popuštanja to ne znači sve i odjednom, tu će se primjenjivati etapni pristup. Dakle, je li mjera koja je popuštena dovela do povećanja broja oboljelih, rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!