18:06 / 28.12.2018.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./HRT

U Hrvatskoj 250 tisuća alkoholičara

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

U Hrvatskoj je o alkoholu ovisno oko 250 tisuća ljudi, a u posljednje vrijeme primjetno je da sve više piju maloljetnici i žene.
U ove blagdanske dane mnogi zavire u čašicu i više nego inače. Dobar povod da se još jednom upozori na to koliko je tanka granica između upravo te jedne čašice više i - ovisnosti. U Hrvatskoj je o alkoholu ovisno oko 250 tisuća ljudi, a u posljednje vrijeme primjetno je da sve više piju maloljetnici i žene.

"Digao sam ruku na sebe, što više reći o opasnosti, razbio sam auto, pukom srećom sam ostao živ", govori bivši ovisnik.

I sve to zbog ovisnosti o alkoholu, od kojeg, na sreću, već mjesecima apstinira.

"Došao sam do ruba, znači do ruba, znači pokušaj suicida i završio sam na psihijatriji zatvorenog tipa. Ne znam sa koliko promila i ne znam da li bi uopće bilo mjerljivo", rekao je.

O alkoholu je u Hrvatskoj ovisno oko 250 000 građana. Ako ne piju alkohol svaki dan, padaju u tešku apstinencijsku krizu.

"Istina je vrlo važna i evo moramo se kao društvo učiti da je alkohol vrlo opasan i da je to teška bolest“, govori doc. dr. sc.Ante Bagarić, dr. med.,pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Vrapče i dodaje, "mi danas imamo situaciju i u ovoj bolnici da mladi ljudi koji piju intenzivno, koji su rano počeli piti da im organi kao jetra otkazuju sa 30-35."

O alkoholu je ovisno i oko 50 000 žena.

"Iako se taj broj u zadnje vrijeme povećava, nekad je bilo 10 posto žena, 15, 20. Nadamo se da će se žene na tih 20 posto zaustaviti i da neće osvajati muški teritorij", naglašava Bagarić.

Mladi počinju piti već s 11 godina.

"Mi imamo oko 20 posto djece koja za sebe pišu u anketama da svaki tjedan piju alkohol. To je već 11 godina i moramo reći, da ukupno Hrvatska tu dobro ne stoji i da zapravo moramo zaštititi mlade od alkohola, njima ne smije alkohol biti dostupan, ne smije im se prodavati", ukazuje Ivana Pavić Šimetin, dr. med.,voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, HZJZ.

Dječaci više piju pivo, a djevojčice vino i žestoka miješana pića.
Zbog alkohola je godišnje više od 16 000 hospitalizacija, i 200  zbog trovanja alkoholom, i to uglavnom mladih i djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!