Pavić Šimetin o rastu novozaraženih: "Moguće zatvaranje pojedinih djelatnosti"

15.08.2021.

12:18

Autor: V.G./HRT

Ivana Šimetin Pavić, zamjenica ravnatelja HZJZ-a

Ivana Šimetin Pavić, zamjenica ravnatelja HZJZ-a

Foto: HTV / HRT

U posljednja 24 sata zabilježeno je 298 novozaraženih virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1903. Među njima su 193 zaražene osobe na bolničkom liječenju, od kojih na respiratoru 21. Preminula je jedna osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 367.022 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8283 preminule, ukupno se oporavilo 356.836 osoba od toga 176 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutačno 5194 osobe.

Do danas su ukupno testirane 2.405.704 osobe, od toga 8015 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 14. kolovoza utrošeno je 3.169.677 doza cjepiva, a cijepljeno je 41,4% ukupnog stanovništva, odnosno 49,7% odraslog stanovništva. Na dan 14. kolovoza utrošene su 3443 doze cjepiva, a od toga su 1083 osobe cijepljene prvom dozom.

Zaključno s 14. kolovoza 1.679.544 osobe cijepljene su barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.549.488 osoba (1.490.133 osobe cijepljene su dvjema dozama te 59.355 osoba cjepivom Jannsen), što čini 45,95% odraslog stanovništva.

Pavić Šimetin: Moguće pooštravanje mjera

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Šimetin Pavić rekla je u razgovoru s novinarkom HRT-a Margaretom Jozinović da će, ako se nastavi uzlazni trend u broju novozaraženih, biti pooštravanja mjera. Neki će se događaji sigurno održavati isključivo uz COVID potvrde, a kod drugih okupljanja bit će obvezni maska, distanca, ograničen broj sudionika.

- To će izgledati kako smo imali i u prethodnim valovima. Uz ostale mjere koje bi se mogle uvesti jest i zatvaranje pojedinih djelatnosti i slično, objasnila je.

Ponovila je da cijepljenje na različitim okupljanjima provode svi zavodi za javno zdravstvo.

Na pitanje upisujemo li u registar dnevno oboljelih i strance, kazala je da je ipak ponajprije riječ o građanima RH. Stranci koji su pozitivni na koronavirus dobivaju upute epidemiologa kako se trebaju ponašati, ostaju u Hrvatskoj u samoizolaciji, a moguće je i da svojim automobilom napuste Hrvatsku.

Komentirala je i zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije da se Hrvatska tretira po županijama, a ne statističkim regijama.

- Stav EK je da je razdvajanje zemalja na sitnije čestice poput županija tehnički vrlo teško te se zato stanje pokazuje na razini regija, ali svaka zemlja može gledati na "sitnijoj" razini. Sada smo u narančastoj zoni što se tiče regije Jadran i Zagreba, ali imamo dovoljno prostora, tako da ćemo se, ako brojevi budu umjereno rasli, zadržati u toj zoni koja je upozorenje drugim zemaljama i najčešće se ne uvode za te zone dodatne mjere. Daleko smo od crvene zone, rekla je.

Pozvala je na poštovanje svih epidemioloških mjera i na cijepljenje, i to što prije.

- Svi koji imaju dvojbe, neka dođu na punkt gdje se cijepi i razgovaraju s liječnikom, poručila je.

U Novoj Rači cijepiti se može i danas, na blagdan - na punktu pokraj najvećeg marijanskog svetišta u županiji

- S obzirom na broj vjernika koji se ovdje danas okuplja, moram reći da je odaziv poprilično skroman. U 3 sata koliko cijepljenje do sada traje, cijepilo se tek 7 hodočasnika. No budući da je punkt otvoren još  jedan sat, taman će i završiti ovo središnje misno slavlje, očekuju ipak u ZJZ-u u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji da netko od hodočasnika još dođe na njihov punkt i primi svoju dozu, izvijestila je s mjesta događaja novinarka HTV-a Marijana Kranjec.

- To je samo jedna od akcija kojima se želi povećati procijepljenost u ovoj županiji koja je ispod državnog prosjeka. Od ukupnog broja stanovnika samo je 35 posto cijepljeno. To bi trebalo olakšati ulazak u jesen jer i ovdje broj zaraženih raste. Primjerice, u petak ih je bilo šestero, jučer dvoje, a danas ponovno petero, dodala je.

- U našoj županiji nemamo nikakvo žarište, na sreću, nego svi koji su oboljeli donijeli su odnekud virus. I dobra je stvar što se širi unutar obitelji. Ili su zajedno bili na ljetovanju ili je netko od mlađih pokupio virus na moru, rekla je dr. Vesna Grgić iz ZJZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Ja sam na hodočašću s mamom, ja sam iz Ivanske, u Raču tradicionalno hodočastimo pa smo došli ranije, našli prečac i vidjeli cijepljenje. Zašto bih u Zagrebu gulio pola grada kad ovdje mogu za 100 metara, rekao je Ivan Ožegović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!