13:46 / 08.05.2020.

Autor: HRT

U Hrvatskoj 36 novih slučajeva zaraze, nema preminulih

-

-

Foto: - / -

U protekla 24 sata imamo 36 novodijagnosticiranih bolesnika, a ukupan broj dosad zaraženih je 2161 osoba.
U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 25, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

-
U protekla 24 sata imamo 36 novodijagnosticiranih bolesnika, a ukupan broj dosad zaraženih je 2161 osoba - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ukupno je 1689 osoba ozdravila. Nema preminulih osoba, ostaje broj 86. 13 je trenutačno na respiratoru, dosad je testirano ukupno 43378 osoba, od čega jučer 1448, objavio je ministar Beroš.

Iz Splitsko-dalmatinske je 25 novih slučajeva, iz Osječko-baranjske pet slučajeva, iz Dubrovačko-neretvanske tri, iz Koprivničko-križevačke, Šibensko-kninske i Brodsko-posavske županije po jedan.

Beroš je rekao da su na otoku Braču otkrivena 22 oboljela, a na otoku Hvaru je samo jedan pozitivan.

- Neka nam ovaj primjer bude lekcija, opuštanja nema. Moramo i dalje biti oprezni, moramo čuvati fizičku distancu. Jedan krivi korak i ponovno smo na početku - poručio je.

- Brojka od 36 je dokaz da se situacija može brzo promijeniti - rekao je Krunoslav Capak. Srećom se ne radi o popuštanju mjera, na otoku Braču se radi o pacijentu koji se vratio iz bolnice a posjetili su ga brojni prijatelji. Od njih 37 koliko su bili u kontaktu, sada su 22 pozitivna. Što se tiče Dubrovnika, imamo 3 nova slučaja, ali to su tri člana iste obitelji.

Svi ovi slučajevi nemaju veze s popuštanjem mjera, nadamo se da će ta brojka sutra biti puno manja - rekao je Capak.

Upitan o stanju u Splitsko-dalmatinskoj županiji i točnije o situaciji na Braču, Capak je odgovorio da će se nakon ove preskonferencije se dogovoriti i 2 epidemiologa sutra će otići u Split kako bi pomogli tamo. Čim dobijemo izvještaj, dogovorit ćemo precizno kakvo će biti tamo mjere, rekao je Capak.

- Izuzetno je važno pridržavanje ovih mjera. Da nije bilo toliko kontakata, ova se situacija mogla izbjeći, rekao je ministar Beroš.

- Zbog povećanog broja oboljelih od koronavirusa na Braču postoji mogućnost da se taj otok zatvori, a da se ostatak zemlje otvori, poručio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Napravljene su nove preporuke za domove i različite ustanove, predstavila ih je ministrica Bedeković. Željeli su, kaže olakšati život korisnicima u sustavu socijalne skrbi ali i ublažiti pritisak na zaposlenike.

U vezi e-propusnica, ministar Božinović je izjavio da nema novih odluka.

- Ovo današnje povećanje je vezano za dva lokaliteta, na Braču i u Osijeku (...) tako da ćemo mi nastaviti sa mjerama popuštanja. Situacija na jednom otoku u ovom trenutku ne bi bila opredjeljujuća za ono što smo planirali na razini države. Nismo donijeli nikakve nova odluka o e-propusnicama, no pratit ćemo situaciju, rekao je Božinović.

Ponovio je da popuštanje ne smije shvatiti kao opuštanje.

Na pitanje kada i kako planiraju ukinuti propusnice, Božinović kaže da već nekoliko dana govore da će se ići u smjeru liberalizaciju i od toga se ne odustaje.

- 11. svibanj je naveden kao dan kada bi mogli  razmotriti pitanje e-propusnica i mi ćemo to i napraviti, dodao je.

Naglasio je kako se ide u smjeru potpune liberalizacije i odluka o tome će biti donesena u idućih dan, dva.

- Ta se odluka (...) temelji na općoj epidemiološkoj situaciji. Danas je doživljavamo na drukčiji način obzirom na situaciju na Braču, ali to ne bi trebalo utjecati na trend onoga što se odnosi na razini cijele države, dodao je.

Govoreći o otvaranju mogućnosti da više ljudi prijeđe granicu Hrvatske, Božinović je naglasio da će se za to morati propisati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ''jer je to još uvijek epidemiološki izazovno''.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!