U Hrvatskoj 7.565 izbjeglica iz Ukrajine, Rakitje postaje trajni centar

18.03.2022.

10:07

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Izbjeglice iz Ukrajine

Izbjeglice iz Ukrajine

Foto: HTV / HRT

Prema podacima Hrvatskog crvenog križa, jutros u 7 sati u Hrvatsku je ušlo 7 tisuća 565 osoba, 136 ih je smješteno u Motelu Plitvice, a 40 u Hostelu Rakitje, izvijestila je novinarka HRT-a Lucija Judnić.


Kristijan Katinić, iz Društva Crvenog križa Zagrebačke županije rekao je kako je Rakitje od jučer trajni, a ne prihvatni centar.

- Ljudi će dobiti prijavu prebivališta na ovu adresu i koristit će sva prava kao i ostali građani Hrvatske. Dobiti će sve dokumente. Ovdje su jutros bili kolege iz policije, a ovih je dana bio i centar za socijalnu skrb, a i iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a tu je i Dom zdravlja Samobor koji rješava medicinske stvari, govori.

Katinić je rekao kako trenutno u Hostelu Rakitje ima slobodna još samo jedna soba, no da se to mijenja. Naglasio je kako će Crveni križ i ostale službe biti stalno ovdje te da će organizirati igraonice, psihološku pomoć i sve što im je potrebno.

Govori kako je već prošli tjedan jedna obitelj našla i posao i smještaj te su otišli iz hostela, a jedan otac obitelji je našao posao keramičara i kada riješi sve papire počet će s radom.

- Crveni križ će stalno biti uz njih i u slučaju bilo kakvih potreba, sve ćemo rješavati, rekao je za Vijesti HRT-a Kristijan Katinić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!