U Hrvatskoj dosad 54 slučaja gripe

05.12.2022.

14:43

Autor: Hina/HRT

Cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj su dosad zabilježena 54 slučaja gripe, zasad je riječ o sporadičnoj pojavi iako su stvarni brojevi i do četiri puta veći, izjavila je u utorak za Hinu epidemiologinja Goranka Petrović.

- Brojevi ukazuju na to da u Hrvatsku nije stigao epidemijski oblik, već da je riječ o sporadičnoj pojavi gripe. Prikupljeni podaci ukazuju na trend a riječ je o kliničkim prijavama dok su stvarni brojevi tri do četiri puta veći", rekla je epidemiologinja Goranka Petrović.


Najčešće je prijavljen virus gripe tipa A, a prevladava podtip H3N2. Druge virusne skupine više cirkuliraju u ostalim europskim državama, no kod nas su zabilježeni i podtip virusa A H1N1 te tip B. Veće brojke očekuju se iza blagdana, dodala je Petrović.


Gripa uglavnom naglo nastupa s povišenom temperaturom i općim simptomima kao što su glavobolja, bolovi u mišićima, slabost u cijelom tijelu i suhi kašalj. Virus pogađa i mlađe i starije, no potencijalne komplikacije kao što su upala pluća su moguće kod osoba starije dobi i kod osoba s kroničnim bolestima. 


- Gripa nije bila aktualna dvije godine i ljudi nisu bili u doticaju s virusom, što je rezultiralo imunološki zaboravom. Upravo zato postoji mogućnost da će brojke rasti kao i u ostatku Europe, kaže epidemiologinja.


Za ovu sezonu gripe je nabavljeno i distribuirano 600.000 doza četverovalentnog cjepiva, a dosad je potrošena polovica, pa se građani i nadalje mogu cijepiti kod svog izabranog doktora ili u županijskim zavodima uz prethodnu najavu.


Cijepiti se mogu i osobe koje nisu u rizičnim skupinama uz naknadu od 45,45 kuna.


Petrović kaže i kako je u Hrvatskoj trenutno dosta zaraženih respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Virus pogađa najmlađu djecu s određenim tipom bronchiolitisa, naročito onu mlađu od godinu dana", rekla je Petrović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!