U Hrvatskoj gotovo 17 tisuća zgrada bez dizala

14.06.2021.

15:49

Autor: T.V./Hina/HRT

Zgrada bez dizala

Zgrada bez dizala

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je gotovo 17 tisuća višestambenih zgrada bez dizala. To je posebno velik problem starijem stanovništvu jer im je zbog toga narušena kvaliteta života, a programom "Dostupnost do stana - ugradnja dizala" to bi se trebalo promijeniti. Sredstvima Europske unije predviđeno je nepovratno financiranje 85% troškova ugradnje, a zanimanje je iskazalo 10 i pol tisuća predstavnika stanara. 

- Takva ugradnja dodatno bi zaposlila naša industrijska poduzeća koja se bave proizvodnjom dizala, građevinsku operativu koja bi ugrađivala i kasnije održavanje, rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica za graditeljstvo i promet, HGK.

- Na vama je dalje da nastavite sa svojom inicijativom, da osvijestite upravitelje zgrada da prate natječaje koji će biti raspisani nakon što se usvoje operativni programi i da svi zajedno, u što većem obimu, uspijemo obuhvatiti što veći broj zgrada, ističe Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!