U Hrvatskoj ima 7 zaštitnih radionica gdje mogu raditi osobe s invaliditetom

10.12.2022.

07:00

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT

U Hrvatskoj ima 7 zaštitnih radionica gdje mogu raditi osobe s invaliditetom

U Hrvatskoj ima 7 zaštitnih radionica gdje mogu raditi osobe s invaliditetom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je trenutačno 7 zaštitnih radionica koje osobama s invaliditetom omogućuju zapošljavanje pod posebnim uvjetima. Jedna je od njih sirački Suvenir Arbor, koji se bavi preradom drva i proizvodnjom namještaja. Nakon požara, stečaja i pandemije, napokon su stali na noge pa danas uspješno posluju i većinu proizvoda izvoze.

Branko Kačera u Suvenir Arboru radi već 30 godina. Sedamdesetpostotni je invalid, oštećene kralježnice pa mu ovakvo radno mjesto mnogo znači.

- Jer ne mogu raditi puno ponavljajućih pokreta saginjanja i dizanja tereta, ovako si prilagodim da radim u ravnom položaju gdje imam najmanje tegoba pa funkcioniram kao zdrava osoba, rekao je.

Među šezdesetak zaposlenih, 35 je osoba s invaliditetom, a zahtjevi tržišta sve su veći. Uz energetsku krizu to bi mogao biti znak za uzbunu. No ne ovdje. Uz otpadnu drvnu masu koju upotrebljavaju za grijanje, spas su pronašli u 200 solarnih panela, a planiraju ih ugraditi još toliko.

- Sada smo prepolovili potrošnju energije, račun nam se drastično smanjio i nadamo se od iduće godine da ćemo doći još bliže nuli i da ćemo se tim pokriti troškove koji su vrlo veliki, rekao je Zoran Polenus, v.d. ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor, Sirač.

Uz pomoć europskih fondova obnovljeni su, opremljeni i izgrađeni novi pogoni pa danas čak 70% drvenih elemenata i namještaja završava na stranom tržištu.

- Izvezli smo oko 4,2 milijuna kuna, ili oko 30.000 nogica, pretežno finalnih proizvoda. Djelatnici daju sve od sebe, zadovoljni smo kvalitetom, a to je najbitnije, rekla je Ksenija Starčević, voditeljica izvoza finalnih proizvoda, Exportdrvo d.d.

Sada je najvažnije osigurati dovoljno sirovine, stoga su se za pomoć obratili i osnivaču - županiji.

- Da imamo još više sirovina i to bi se iskoristilo. Ja sam uključen u razgovore s Hrvatskim šumama da vidimo što se po tom pitanju može učiniti jer zaista je ovo hvalevrijedna priča, rekao je Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

Umjesto života na rubu, osobe s invaliditetom ovdje imaju sigurnost, a zahvaljujući potporama za zapošljavanje, otvorit će se i nova radna mjesta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!