18:37 / 14.03.2020.

Autor: P.F./HRT

U Hrvatskoj još jedna osoba oboljela od koronavirusa, ukupno 38

-

-

Foto: - / -

Riječ je o hrvatskoj državljanki koja je stigla iz Rumunjske s određenog natjecanja i detektirana je kao pozitivna u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".
Situacija u Europi oko širenja koronavirusa i dalje se pogoršava. Raste broj osoba koje su zaražene. Raste broj i u Hrvatskoj, no to nije na razini nekih država koje se najteže pogođene, rekao je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u 16 sati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Od jutros, kada je u Hrvatskoj potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrđen je još jedan novi slučaj.

- Riječ je o hrvatskoj državljanki koja je stigla iz Rumunjske s određenog natjecanja i detektirana je kao pozitivna u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je kako je do sada napravljeno 640 uzoraka i osim nje pozitivnih drugih nema.

- Današnji porast broja oboljelih u Italiji je velik - ima 2547 novooboljelih. To je znatan broj. U Španjolskoj također situacija eskalira s naznakom multiplikacije broja, čak i malo brže u danom trenutku u Italiji, izvijestio je ministar zdravstva.

- Ono što pripremamo za danas je formaliziranje određenih odluka temeljenih na Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koje će nam omogućiti da podignemo pripravost zdravstvenog sustava na jednu veću mjeru i da budemo spremni za eventulnu transmisiju slobodnog virusa među populacijom, rekao je Beroš i najavio za kasnije danas sastanke u vezi s tim.

- Imamo jednu novu pozitivnu osobu, za sada s temperaturom i blažim respiratornim simptomima. Nekih novih informacija o ležećim bolesnicima koji su na liječenju nema. Oni su svi stabilno i dobro, a i druga osoba koja je u Hrvatskoj bila identificirana kao oboljela ozdravila i otpuštena je doma, rekla je ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Dodala je da će se danas popodne započeti testiranja na koronavirus na još dvije institucije - na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i na Zavodu za javno zdravstvo "Andrija Štampar" gdje će se dodatno testirati uzorci iz Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!