U Hrvatskoj Kostajnici obilježena 31. godišnjica herojskog proboja

12.09.2022.

17:55

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Prpic / Pixsell

U Hrvatskoj Kostajnici obilježena je 31. godišnjica herojskog proboja hrvatskih vojnika, policajaca i civila iz opkoljenog grada prema Hrvatskoj Dubici i slobodi.Toga 12. rujna 1991. krenula je povorka - koja je preuzela veliki rizik i odbijajući predaju - kroz neprijateljske položaje prema teritoriju pod nadzorom hrvatskih snaga.

Predvođeni sa 113 branitelja, koji su se odbili predati srpskim pobunjenicima i vojsci, mještani su krenuli u proboj preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom prema Hrvatskoj Dubici. Nažalost, pritom je sedam sudionika proboja poginulo, ali ih je većina stigla do slobodnog područja.

Na svečanosti kod spomen- ploče na mjestu s kojeg je krenula izbjeglička kolona, kojoj je bio nazočan i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, počast su poginulima odali roditelji poginulih branitelja, te izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Špiro Janović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, župan Celjak te predstavnici općina, policije, braniteljskih udruga i građani Hrvatske Kostajnice.

- Svaki put kad razmišljamo o Hrvatskoj Kostajnici, prvo se sjetimo divnih, gostoljubivih ljudi, koji vole druge ljude, sjetimo se predivne Une, Djeda, Čukura, Lederera, hrvatskih braniteljica i branitelja, rekao je župan Celjak i upitao se tko je i zašto želio i mogao nanijeti zlo tim dobrim ljudima, a odgovor je uvijek isti - zli ljudi. 

Župan Celjak je podsjetio na hrabrosti sudionika proboja, te posebno istaknuo povijesnu ulogu hrvatskih branitelja za koje je rekao da su najveći junaci u hrvatskoj povijesti.

- Danas, u miru, potrebno je imati nove heroje, heroje modernog doba, kao što su naši učenici i profesori, znanstvenici i sportaši. U Hrvatskoj Kostajnici imamo jednu heroinu, svjetski poznatu veslačicu Anamariju Govorčinović, rekao je Celjak. 

Zajedno s domaćinima i izaslanikom predsjednika Vlade, župan Celjak je obišao i novouređeno spomen-obilježje u počast na časnika 57. brigade HV Marijan Celjak, Marijana Šokčevića - Šokca, koji je prilikom izvlačenja ranjenih suboraca i sam ranjen te od zadobivenih rana umro u Sisku 1995.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!