10:33 / 19.08.2021.

Autor: M.Š./HRT

U Hrvatskoj novih 486 slučajeva, zasad se ne razmišlja o trećoj dozi

Ministar Vili Beroš

Ministar Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade, prvoj nakon godišnjeg odmora, iznio je nove brojke vezano uz oboljele od koronavirusa.

U Hrvatskoj tako imamo 486 novih slučajeva, udio novozaraženih u broju testiranih u 24 sata je 4,88%, na bolničkom liječenju je 235 osoba, od kojih na respiratoru 26. Tri su osobe preminule. 

- Svjedočimo epidemiji necijepljenih, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

- Danas imamo 486 novih slučajeva zaraženih. Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 4,88%. Raste broj zaraženih na bolničkom liječenju i sada ih je 235, a na respiratoru je 26 osoba. Brojke neumoljivo dokazuju: posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnih PCR testom čak njih 85,72% nije bilo cijepljeno. Od 221 hospitalizirane osobe njih 87,51% nije bilo cijepljeno. Od 1. lipnja do 17. kolovoza preminulo je 254 osobe sa ili zbog Covida-19, a 80% preminulih nije bilo cijepljeno.

- Niti jedna od 20 preminulih osoba mlađih od 60 godine nije bilo cijepljena ili je zaprimila tek jednu dozu cijepiva. Bolnice zaprijemaju pacijente s postcovid sindromom i ukupno je obrađeno 26.900 među kojima su i djeca. Zbog multisistemskog upalnog sindroma, komplikacije bolestio Covid 19, dosad je hospitalizirano 82 maloljetnih pacijenta. Utrošeno je 3.191.520 doza cjepiva, a cijepljeno 1.688.016 građana, odnosno 49,99% odraslog stanovništva. Cijepljenje je završeno za 1.564.842 odnosno 46,4% odraslog stanovništva, podaci su koje je iznio ministar zdravstva.

Nakon sjednice Vlade ministar Beroš rekao je kako se u ovom trenutku ne razmišlja o uvođenju treće doze.

Fokusirani smo na što veću procijepljenost građana, a ako razvoj epidemiološke situacije bude takav onda ćemo zauzeti stav po tom pitanju, rekao je.


Plenković: Danas prelazimo 50 posto cijepljenih prvom dozom

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak kako će Hrvatska danas prijeći 50 posto odraslog stanovništva cijepljenog prvom dozom istaknuvši da cjepivo štiti od najtežih posljedica covida, što pokazuje i podatak da 80 posto umrlih u proteklim mjesecima nije bilo cijepljeno.

- Danas ćemo prijeći 50 posto cijepljenih prvom dozom, što je dobro, nažalost sporije nego što smo mislili i očekivali, rekao je Andrej Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

U Vladi su vjerovali da postoji veći interes za cijepljenje, a premijer se nada da će se nakon ljetne stanke broj cijepljenih povećati.

Poručio je kako je cijepljenje najbolja zaštita od najtežih posljedica covida, što pokazuju i brojke po kojima 80 posto umrlih u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo cijepljeno.

- Ovih 20 posto koji su preminuli, većina ih je bilo teško bolesna i imala niz komorbiditeta, istaknuo je i ponovno pozvao građane da se cijepe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!