U Hrvatskoj očinski dopust koristilo 12. 650 očeva

18.03.2023.

10:58

Autor: Hina/HRT/V.G.

U Hrvatskoj očinski dopust koristilo 12. 650 očeva

U Hrvatskoj očinski dopust koristilo 12. 650 očeva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od 1. kolovoza prošle godine, kada je uveden, očinski je dopust koristilo ukupno 12.650 očeva, od čega u siječnju ove godine 2.301 otac, naveo je Središnji državni ured za demografiju i mlade u povodu Dana očeva, 19. ožujka.

U povodu toga Dana, Ured ističe važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu.

- Želimo naglasiti neprocjenjivu ulogu očeva od najranije djetetove dobi, naglašava Ured i podsjeća da je država očevima to i formalno omogućila uvođenjem očinskog dopusta od 10 ili 15 dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece, koji se može iskoristiti u prvih 6 mjeseci djetetova života.


Naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država


Ured podsjeća i da je novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskom potporama država povećala maksimalni iznos naknade koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7.500 kuna. U prošloj godini rodiljni je dopust koristilo 157 očeva, a roditeljski 1.988 očeva.

Za aktivniji angažman očeva važna je i proaktivna podrška poslodavaca koja je potvrđena kroz DADFORCE standard koji je povodom Dana očeva, drugi puta za redom dodijeljen tvrtki INA, priopćili su u subotu iz te tvrtke.

U odnosu na nacionalne podatke od četiri posto, INA se može pohvaliti s čak 28 posto očeva koji koriste roditeljski dopust, navode iz INE i dodaju kako su jedna od rijetkih kompanija u kojoj i žene i muškarci podjednako izostaju zbog bolesti djeteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!