14:03 / 09.10.2018.

Autor: M.M./HRT

U Hrvatskoj porastao broj bolovanja

-

-

Foto: - / -

Prema najnovijim podacima HZZO-a, u Hrvatskoj je porastao broj bolovanja. Postali smo iznimno bolesna nacija ili je riječ o planiranim kontroliranim bolovanjima koje je teško spriječiti i otkriti.
Prema najnovijim podacima HZZO-a, u Hrvatskoj je porastao broj bolovanja. Postali smo iznimno bolesna nacija ili je riječ o planiranim kontroliranim bolovanjima koja je teško spriječiti i otkriti. Više o ovoj temi razgovarali smo s Veronikom Laušin, zamjenicom ravnatelja HZZO-a.

Ne radi se o dramatičnom povećanju, to su uobičajene oscilacije. Poraslo je bolovanje za prvih 6 mjeseci 2018. u odnosu na 2017., međutim nakon 8 mjeseci imamo vraćanje i smanjenje stope bolovanja na 3,39 sa 3,56, rekla je Laušin te dodala da očekuju oscilacije u hladnijim mjesecima kad se epidemiološka situacija mijenja.

Istaknula je da kad se usporedimo sa zemljama Europske unije, ne stojimo loše. Za 2016. prosječan broj dana po zaposleniku iznosio je 9,5, za 2017. imali smo 10,25, a značajno više stope u našem susjedstvu imaju Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska, dok najniže stope bolovanja očekivana su u skandinavskim zemljama i baltičkim republikama.

-
Šokantni podaci: Na lijekove trošimo 6 milijardi kuna

Na pitanje kako otkriti pravo i planirano bolovanje, zamjenica ravnatelja HZZO-a rekla je da je bolovanje kao tema vrlo složeno. Uzrokovano je s više čimbenika. Ne radi se o jednom uzroku pa da ga je lako prepoznati i otkloniti. S jedne strane, tu su stvarni poremećaji zdravstvenog stanja, a s druge strane tu su obiteljska situacija, riješene ili neriješene privatne frustracije, uvjeti radnog mjesta...

Istaknula je da redovito provode kontrole te da su napravili oko 4.000 kontrola u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Problem je u tome što naši djelatnici jednu trećinu bolovanja zaključuju sami jer ne postoji dalje medicinska indikacija. Mi ne govorimo o lažnim bolovanjima na startu jer se u pravilu možemo dogovoriti kada bolovanje počinje, ali nismo uskladili kada bolovanje završava. Na tom dijelu treba poraditi da svi ujednačimo kriterije.

Laušin je naglasila da je bolovanje terapijska mjera koja treba biti dostupna radnicima koji ne mogu raditi, kojima je potrebno mirovanje, ali definitivno se moraju iscrpiti drugi paramedicinski razlozi i prije nego što dođu u svijet rada, treba, kako je rekla, promovirati kulturu rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!