13:04 / 17.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

U Hrvatskoj prvi put izvedena rehabilitacija sluha i izgleda uški

Združeni operativni zahvati

Združeni operativni zahvati

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stručni tim pri KBC-u Sestre milosrdnice izveo je prvi put u Hrvatskoj združene operativne zahvate na istoj pacijentici, trinaestogodišnjoj makedonskoj djevojčici kojoj su rekonstruirane uške te implantiran uređaj za popravak sluha vezan za kost.

Zahvatu je podvrgnuta djevojčica Simona iz Sjeverne Makedonije koja je uz potporu makedonskog zdravstvenog osiguranja došla u Hrvatsku s nadom rješenja problema urođene nerazvijenosti obiju uški te teške provodne nagluhosti zbog nepostojanja zvukovoda lijevo i slabo razvijenog zvukovoda desno.

- Djevojčica Simona je uspješan primjer prvog slučaja u Hrvatskoj i regiji, gdje je na istoj pacijentici izvršena potpuna rehabilitacija sluha i izgleda uške, ugradnjom BAHA Attract uređaja, priopćio je KBC Sestre milosrdnice.

Slični zahvati, napominju danas se mogu realizirati tek na nekoliko klinika u Europi, što svrstava Kliniku za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice uz bok takvim centrima izvrsnosti.

Stručni tim Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata pri KBC Sestre milosrdnice još od 2016. izvodi operativne zahvate rekonstrukcije uški pacijenata, tada po prvi puta u Hrvatskoj, ali i u regiji, a liječnici Ivan Rašić i Andro Košec svoje znanje su predstavljali i izvan Hrvatske pa je tako uspostavljen kontakt s djevojčicom.

Simona je rođena s obostranom mikrotijom, imala je obostrano nepotpuno razvijene zvukovode, a uredne pužnice, što je pogoršalo sluh i predstavljalo poteškoće u komunikaciji.

Nakon planiranja i dogovora, 2019. godine je u Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave, Simoni je učinjena rekonstrukcija lijevog uha, a 2020. godine rekonstruktivni zahvat desnog uha modificiranom Nagata tehnikom. Uzetom hrskavicom iz šestog, sedmog, osmog i devetog rebra djevojčice, rekonstruirala se trodimenzionalna arhitektura uške i umetnula ispod kože na mjestu gdje je bila deformirana osnova uške.

U ožujku 2022. Simoni je u drugoj fazi liječenja učinjena implantacija uređaja za poboljšanje sluha. Operacija se sastojala od malog reza iza uške, u vlasištu, kako bi se u kost implantirao titanski vijak na kojem je vezan magnet, a potom se koža zašila preko magneta.

Preko kože se potom magnetom pričvrstio procesor uređaja kao kod umjetne pužnice, koji šalje elektromagnetske signale, odnosno vibracije na vijak, putem kojeg se zvuk širi na kost i potom na pužnicu koja onda omogućuje da i mimo nepostojoćeg zvukovoda, Simona može čuti zvukove iz okoline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!