14:17 / 24.01.2021.

Autor: HRT

U Hrvatskoj prvi smrtni slučaj i sve više djece s postcovid sindromom

Goran Tešić

Goran Tešić

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" noćas je preminuo 10-ogodišnji dječak, najmlađa osoba u Hrvatskoj zaražena koronavirusom. To je ujedno u Hrvatskoj i prvi smrtni slučaj djeteta preminulog od postcovid sindroma, a takvih je slučajeva sve više.

Nije točno poznato koliko ima slučajeva ovog sindroma, ali se upravo formira mreža praćenja u Hrvatskoj, izjavio je za portal HRT-a infektolog Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Zarazna je, kaže, dosad ukupno imala oko 15 malih bolesnika. U ovom trenutku četvero je djece u Klinici za infektivne bolesti i liječi se od tog sindroma. Prvog su, dodaje, imali u svibnju i poznaju taj sindrom. Prvi slučajevi su u literaturi opisani u proljeće u Italiji te u Velikoj Britaniji i SAD-u.

- To je dijagnoza koja se traži pri primitku djeteta i primjenjuju se dijagnostički kriteriji CDC-a i WHO-a. Postupa se prema preporukama međunarodnih stručnih društava. Ovo je prvi put da je završilo smrtnim ishodom. Smrtnost nije velika, ali je opisana, ističe Tešović.

Povećan broj malih bolesnika bilježi se od jeseni, pa tako i povećani broj slučajeva MIS-c, i to počevši od listopada. Ovo dijete je, napominje, od početka imalo tešku kliničku sliku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!