Krunidba kralja Charlesa III. proslavljena u Osijeku

06.05.2023.

Zadnja izmjena 17:12

Autor: HRT

 Britansko veleposlanstvo proslavilo je krunidbu kralja Charlesa III u Osijeku

Britansko veleposlanstvo proslavilo je krunidbu kralja Charlesa III u Osijeku

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Među 280 gradova u kojima se ceremonija krunidbe britanskoga kralja Charlesa III. pratila na poseban način jest i Osijek. Održan je svečani prijam u organizaciji britanskog veleposlanstva, a tamošnja turistička zajednica pripremila je čaj i kekse. U Tvrđi je postavljen veliki videozid na kojemu građani mogu pratiti sve što se događa u Londonu. Gradom je vozio i "kraljevski tramvaj".

Britansko veleposlanstvo organiziralo je poseban svečani prijam s pozivnicama, a gradom je vozio i "kraljevski tramvaj" u kojemu se Charles vozio tijekom posjeta Osijeku 2016., a kojega se Osječani i danas dobro sjećaju.

Svi koji su se danas našli u tramvaju, mogli su čuti priču o kraljevskoj obitelji i kraljevu prapradjedu Franzu von Tecku, koji je rođen u Osijeku.

"Kraljevski tramvaj" u Osijeku

"Kraljevski tramvaj" u Osijeku

Foto: HRT / HTV

Britanski veleposlanik u RH Simon Thomas rekao je da je Osijek ostavio dubok dojam na kralja i kraljicu prilikom posjeta 2016., kada je taj grad bio dio njihova itinerara po Hrvatskoj. Mnogo ljudi ovdje nosi lijepe uspomene na susret s kraljem, kazao je Thomas i dodao kako je uistinu bilo lijepo podijeliti s njima trenutak krunidbe.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da je počašćen što je proslava krunidbe održana upravo u Osijeku te je podsjetio kako kralja Charlesa za Osijek vežu i obiteljske veze. Kraljev šukundjed Franc von Teck tu je rođen, rekao je Radić, dodajući da je lijepo biti jedan od 280 gradova u svijetu gdje se organizirala proslava krunidbe.

Osječki je gradonačelnik podsjetio da je kralj Charles 2016. bio upravo u Arheološkom muzeju, da se družio s Osječanima na Trgu svetog Trojstva, kušao proizvode lokalnih OPG-ova te se vozio u "kraljevskom tramvaju". Tada su kralj i kraljica dobili i doživotnu kartu za vožnju gradskim prijevozom, rekao je Radić, izrazivši želju da će je u budućnosti i iskoristiti.

Za građane su u Tvrđi tijekom ceremonije krunidbe pripremljeni čaj i keksi, kao i veliki videozid na kojemu se pratila svečanost iz Westminsterske opatije u Londonu. Uvertira u program krunidbe počela je u petak navečer kada je pješački most osvijetljen u bojama britanske zastave, a na zgradi Rektorata osječkog Sveučilišta J.J. Strossmayera zavijorila se britanska zastava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!