U Hrvatskoj se obilježava Stepinčevo

10.02.2021.

08:29

Autor: HRT/Dobro jutro, Hrvatska/Dnevnik

Slika blaženog Alojzija Stepinca u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću

Slika blaženog Alojzija Stepinca u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Hrvatskoj se obilježava blagdan bl. Alojzija Stepinca, odnosno Stepinčevo. Posebno svečano bilo je u njegovom rodnom mjestu i mjestu u kojem je preminuo na današnji dan 1960., u Krašiću. 

Misa u zagrebačkoj katedrali 

U zagrebačkoj katedrali služeno je euharistijsko slavlje koje je predvodio kardinal Josip Bozanić. U propovjedi je istaknuo kako je snažan osjećaj vjernika glede svetosti Stepinca. Istaknuo je kako nas sve nedaće pandemije uče o važnosti oslonca obitelji. Ispred ranjene katedrale, kazao je Bozanić - vjernici se obnavljaju večeras Božjom riječi. Iz toga se rađa i odluka da ćemo istom snagom obnavljati sve potresom porušene i oštećene crkve i zgrade.

- Vjernike je okupila pobožnost i svjedočanstvo istine o progonu pravednika, a druge je vodio strah pred tom istinom i spremnost na nove progone neistinom. A mi smo sada kao Kristovi vjernici ponovno okupljeni istom pobožnošću i istim svjedočanstvom. No vanjske okolnosti proganjanja istine o blaženiku nisu se puno promijenile. Blaženi Alojzije Stepinac u sebi je sažeo povijest Crkve i hrvatskoga naroda jednoga razdoblja te ima snagu simbola kao živi izraz života vjernika danas, poručio je Bozanić.


Gotovo svaka kuća u Krašiću čuva njegovu sliku. Štefanija Stepinac bila je mlada djevojka kad se kardinal vratio u Krašić. Bio je kaže, blag čovjek i znao je stare i mlade. Tadašnja milicija, svjedoči baka Štefanija, stalno mu je bila za petama. Ona mu je poštu nosila.

Župni dvor u kojem je Stepinac proveo svoje posljednje dane trenutačno se renovira. Župnik Ivan Vučak nada se da će obnova završiti u srpnju. Sve bi trebalo izgledati točno onako kako je izgledalo 1951. godine. Ni to što je župni dvor zatvoren, ni epidemiloške mjere i pandemija nisu spriječili vjernike da danas hodočaste u Krašić.

Središnje misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u RH. U propovijedi je istaknuo, svjestan želje hrvatskih vjernika da kardinal Stepinac napokon postane svetac - kako još nije došao taj trenutak, ali da se možemo nadati da nije daleko. Pomirenje s prošlošću, kazao je potrebno je da se otvori put prema času proslave i da "kanonizacija bude svima povod za slavlje, a ne razlog novih podjela."

- Mnogo sam putovao po svijetu u 30 godina svog djelovanja u diplomatskoj službi Svete stolice i moram reći da sam rijetko naišao na narod koji toliko voli i koji je toliko prvržen nekom svecu kao što je hrvatski narod privržen kardinalu Stepincu, kazao je apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua.

Galerija
Velečasni Ivan Vučak, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Crkva Presvetog Trojstva u Krašiću, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTRelikvije u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Velečasni Ivan Vučak, župnik u crkvi Presvetog Trojstva iz Krašića, u Dobro jutro, Hrvatska govorio je o važnosti Krašića gdje je u starom župnom dvoru Stepinac proveo 9 godina života u zatočeništvu. 


U crkvi ima mnogo važnih predmeta, poput oltara koji je nastao 1998., kada je papa Ivan Pavao II proglasio Alojzija Stepinca blaženim. U crkvi se nalazi i relikvija prvog stupnja, odnsno dio malog prsta desne ruke, kako bi vjernici mogli doći i moliti za zagovor blaženog Alojzija Stepinca pred Gospodinom. Drveni križić koji se nalazi u oltaru, rekao je velečasni Vučak, bio je uz Stepinca dok je bio u zatvoru u Lepoglavi. U crkvi se nalazi i gaza sa Stepinčevom krvi, u Krašiću je bio bolestan i dolazili su ga obilaziti liječnici. Velečasni je zahvalio svim vjernicima koji su noćas krenuli za Krašić. 

Starešina o filmu "Stepinac - kardinal i njegova savjest" 


Višnja Starešina je scenaristica i redateljica dokumentarnog filma "Stepinac - kardinal i njegova savjest". U Dobro jutro, Hrvatska je govorila o razdoblju kada je preminuo Alojzije Stepinac, u to vrijeme je bio, kako kaže, zabranjena osoba. Fascinirana je kako je unatoč medijskoj šutnji o Stepinčevoj smrti, katedrala bila prepuna. 


Film prati cijeli Stepinčev život, rekla je Starešina, koji je jako bogat i kompleksan.

Obilježavanje Stepinčeva po župama 

Stepinčevo na osobit način slave župe u kojima se čuvaju moći ovog hrvatskog blaženika i mučenika ili su bile mjesto u koje je budući svetac dolazio moliti, poput Župa svete Ane na Gornjoj Vežici, Svetog Mihovila arkanđela u Jelenju, Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci i trsatskog svetišta.

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodit će misno slavlje u 18 sati u župnoj crkvi Sv. Ane na Gornjoj Vežici. Euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Jelenju bit će 18 sati. U najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM, gdje je Stepinac dolazio tijekom služenja vojnog roka, bit će mise u 8 i 18 sati. Blaženi Stepinac često je hodočastio Majci Božjoj Trsatskoj, u tom marijanskom svetištu mise će biti u 7, 8.30 i 18.30 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!