Solidarnost s izbjeglicama iz Ukrajine

07.04.2022.

20:20

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT

Unajmljen hostel za izbjeglice

Unajmljen hostel za izbjeglice

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatsku je došlo više od 12.600 ukrajinskih izbjeglica, a oko 1.600 njih nalazi se u zajedničkom smještaju. Uz građane koji čine sve kako bi im se olakšao boravak u našoj zemlji, i saborski zastupnici odlučili su im pomoći izmjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca. 

Dobro poznata lica s Banovine ponovno pomažu. Unajmili su hostel s 11 soba u središtu Zagreba, obnovili ga i sada u njemu planiraju ugostiti izbjeglice. 

- Sutra dolazi prva tura namještaja i ja se nadam da ćemo uskoro moći primiti negdje 30-ak ljudi. Mi smo se opredijelili da će to biti majke s djecom, naglasio je Igor Čimbur, potpredsjednik Udruge Chef kuha doma.

- Briga za tu djecu i involviranje u društvo, pokušaj pronalaska posla za te ljude, prehranu. To znači kompletna jedna usluga koja će se ponuditi ljudima koji će doći, rekao je Dean Dabić, vlasnik hostela Taban.

Saborski su zastupnici jednoglasno pozdravili zakonske izmjene koje će izbjeglicama iz Ukrajine omogućiti da u Hrvatskoj ostvare pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb. 

- Zdravstveni sustav dobro funkcionira, a želim istaknuti da od tih 12 600 ukrajinskih državljana koji su došli u RH, nisu to sve bolesne osobe i nisu oni došli tu na liječenje. Oni su došli tu zato što je takva situacija u Ukrajini, naglasio je dipl.iur. Tomislav Dulibić, državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Među njima je i Irina. Ona je s djecom i majkom sigurnost od pakla rata pronašla na krajnjem jugu. U Dubrovnik je stigla prije dva tjedna. 

- U kontaktu sam s obitelji u Ukrajini. Ondje mi je ostao najstariji sin, ima 25 godina i ne može izaći iz zemlje. Suprug je na ratištu u Doneckoj oblasti, rekla je Irina Vaščenko iz Ukrajine.  

Dubrovčani su za njih u knjižnicama organizirali radionice hrvatskog jezika za odrasle i djecu na kojima uče osnove. 

- To će se prilagođavati njihovom interesu koliko njih bude, koliko budu često dolazile, kako budu napredovali. To će sve ovisiti o njihovim potrebama, naglasila je Marinka Ulaga, mag. ukrajinskog jezika i književnosti

A potrebe imaju i oni koji pomažu. Iz hostela s početka naše priče pozivaju građane da im pomognu donacijama - sljedeći tjedan prikupljat će igračke, nedostaje im i kreveta, ormara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!