U hrvatskom Podunavlju potraga za osobama nestalim u Domovinskom ratu

25.04.2022.

16:22

Autor: Hina/HRT/V.G.

Potraga za osobama nestalim u Domovinskom ratu

Potraga za osobama nestalim u Domovinskom ratu

Foto: Ministarstvo branitelja / branitelji.gov.hr

Počela su sustavna terenska istraživanja na lokalitetu Petrovačka dola kod Vukovara, u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, koja koordinira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Prema saznanjima prikupljenim putem međuresorne suradnje, na navedenom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci većega broja osoba nasilno odvedenih i nestalih nakon privremene okupacije Vukovara, priopćili su u ponedjeljak iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Budući da je, kako kažu, riječ o vrlo zahtjevnoj lokaciji, očekuje se da će istraživanje trajati dulje vrijeme, a o nalazima će javnost biti pravodobno obaviještena.

Ministarstvo hrvatskih branitelja također nastavlja provoditi istraživanja na drugim lokacijama koje bi prema prikupljenim saznanjima mogla biti mjesta prikrivenih grobnica iz Domovinskoga rata - na području hrvatskoga Podunavlja i na drugim u to vrijeme okupiranim područjima Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1839 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, od kojih najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 518, a 384 osobe nasilno su odvedene i nestale u Vukovaru i pri pokušaju proboja iz neprijateljskoga obruča, stoji u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!