U Hrvatsku iz Kolumbije prepraćen odbjegli Manuel Vulić

18.05.2023.

Zadnja izmjena 21:20

Autor: Hina/HRT/T.S.

Vulić se smatra jednim od najtraženijih hrvatskih bjegunaca

Vulić se smatra jednim od najtraženijih hrvatskih bjegunaca

Foto: MUP / RH

Kriminalistički policajci su u utorak navečer, uz asistenciju Antiterorističke jedinice Lučko (ATJ), uspješno prepratili iz Kolumbije u Hrvatsku Manuela Vulića (37) koji se smatra jednim od najtraženijih hrvatskih bjegunaca, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.


Ravnateljstvo policije je, ne navodeći identitet, izvijestilo da je za Vulićem bila raspisana hrvatska Interpolova tjeralica temeljem koje je bio uhićen u Kolumbiji zbog krvnih delikata, organiziranog kriminaliteta i droga.

U policiji ističu da je Vulić uhićen nakon višemjesečne operativne suradnje s Federalnom policijom Kolumbije i Maršalskom službom Sjedinjenih Američkih Država.

Paralelno s pokretanjem ekstradicijskog postupka, Vuliću je temeljem kolumbijskih imigracijskih zakona izrečen izgon radi prijetnje nacionalnoj sigurnosti, a deportacija je provedena u suradnji s nadležnom imigracijskom službom Kolumbije.

Policija dodaje da je Vulić pod visokim mjerama sigurnosti sigurno predan u nadležni zatvor.

Mediji su ranije izvijestili da je Vulić nećak Petra Ćosića koji se smatra jednim od najbližim suradnikom Darka Šarića kojega je američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) proglasila najvećim narkobossom na području jugoistočne Europe.

Uskok je u travnju podigao optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana zbog šverca više stotina kilograma kokaina i preprodaje oružja, a prvookrivljenog Ćosića (52) i za ubojstvo Milana Milovca (47) koji je surađivao s beogradskim narkobossom Darkom Šarićem.

Uskok je, ne navodeći identitete, priopćio kako optužnicom tereti Ćosića da je od studenog 2019. do travnja 2022. povezao ostale okrivljenike i više drugih osoba u Hrvatskoj, Belgiji, Španjolskoj, Njemačkoj, BiH, Grčkoj, Italiji, Kolumbiji i Ekvadoru radi šverca kokaina.

Prokrijumčarili 609 kilograma kokaina i automatske puške


Tužiteljstvo je preciziralo da je Ćosić nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i iskrcaj, odobravao njegovu prodaju i cijenu prodaje, kao i način isplate, a organizirao je i izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku, dok su ostali članovi skupine financirali ukrcaj kokaina, nadzirali transport, isplaćivali sudionike i preuzimali drogu u Luci Ploče koju su potom raspačavali.

Tako je osmeročlana skupina prokrijumčarila najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 16,4 milijuna eura, naglasio je Uskok.

U toj skupini je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posljedica atentata koji je organizirao Ćosić, a koji je bio nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosnom prema Ćosićevoj skupini.

Ćosić je za ubojstvo Milovca zadužio Vulića koji je u Ekvadoru, putem nepoznate osobe, angažirao također zasad nepoznate osobe za Milovčevu likvidaciju. Uskok je ranije izvijestio da je Milovčeva likvidacija pokušana 13. studenog 2020. u Guayaqilu, ali je on preživio te je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu.

Po obavijesti da je Milovac samo ranjen, Ćosić je atentatorima ponudio dodatni novac za ubojstvo Milovca i policajaca koji su ga čuvali u bolnici te su za likvidaciju angažirana dva Kolumbijca. No, do drugog atentata na Milovca nije došlo jer je u međuvremenu jedan od atentatora uhićen, dok je Milovac u međuvremenu umro u bolnici od ranije zadobivenih ozljeda.

Milovac je, prema pisanju medija, bio desna ruka srbijanskog narkobossa Darka Šarića koji je u travnju prošle godine uhićen u Beogradu.

Uz to, Uskok sumnjiči Vulića za krijumčarenje i preprodaju 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, pet pištolja, jedne puške, streljiva i detonatora iz BiH u Francusku, a tom prilikom je skupina pod njegovim vodstvom zaradila najmanje 164.500 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!