14:15 / 28.02.2022.

Autor: Vijesti/HRT

U Hrvatsku stigle 202 izbjeglice iz Ukrajine

U Hrvatsku stigle 202 izbjeglice iz Ukrajine

U Hrvatsku stigle 202 izbjeglice iz Ukrajine

Foto: Vijesti / HRT

Iz Ukrajine su u Hrvatsku stigle 202 izbjeglice. Uspostavljena su tri prihvatna centra, u Zagrebu, Osijeku i Varaždinu.

- Za razliku od prethodne krize, u ovoj se očekuje da će građani koji dođu u RH, da će ostati trajnije. U tom smislu je ministar Božinović bio jučer na konferenciji ministara unutarnjih poslova gdje je donesen mehanizam EU-a za trajniji smještaj, do 3 godine. Očekuje se da će im se osigurati zdravstvena skrb, školstvo, socijalna skrb i sve ostalo što im je potrebno za recimo, normalan život. Već su jedinice lokalne samouprave reagirale i pripremile kapacitete, oni su dostatni za prihvat velikog broja izbjeglica, rekao je Darko Majstorović, koordinator poslova Civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite.

- Oni su prije svega zaista umorni, putovali su dugo, prešli su jako dalek put i za prvu ruku im je potreban odmor, da se naspavaju i da budu u kontaktu s članovima svojih obitelji koji su ostali u Ukrajini, rekla je Marija Juzbašić, psihologinja u Hrvatskom Crvenom križu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!