U Hrvatsku turisti ne dolaze samo zbog mora, ovih dana dolaze i zbog cjepiva

04.11.2021.

19:45

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Stranci dolaze na besplatno cijepljenje

Stranci dolaze na besplatno cijepljenje

Foto: Dnevnik / HRT

Zagreb ne pamti toliko ruskih turista u ovo doba godine! Sve ih više dolazi na besplatno cijepljenje, za koje se ne trebaju najaviti, a mogu i birati cjepivo. Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na temelju putovnica, do sada se u Zagrebu cijepilo više od 1300 Rusa. 

Da je Hrvatska za Ruse najbolja opcija kad je riječ o cijepljenju, potvrđuje Anastasia. Iako se već cijepila u Moskvi Sputnjikom, kod nas je odabrala Johnson&Johnsonovo cjepivo.

- Sada mogu putovati kamo god želim, zato hvala Hrvatskoj na cjepivu. A i Zagreb mi se veoma sviđa, rekla je Anastasia iz Moskve.

Covid putovnica glavni je razlog njezina dolaska. U ovom hostelu kažu: neobično je da Rusi dolaze na ovakva mjesta, jer oni su uglavnom gosti koji teže luksuzu.

- Pričao sam s dosta njih i pitao, mislim dolazite li samo zbog cjepiva, prvenstveno da, ali kad shvate koliko je Hrvatska lijepa, a i sam Zagreb, odluče ostati ako su u mogućnosti, istaknuo je manager u zagrebačkom hostelu Filip Noršić.

Anastasia će se tako još neko vrijeme kod nas zadržati. A Rusi su popunili i apartmane. 

- Dolaze najčešće na dva dana u apartman. Znači, obave cijepljenje jedan dan odmora i idu nazad u Rusiju, naglasio je voditelj apartmana u Zagrebu Kristijan Kapural.

Popunjeni su do kraja mjeseca, nove rezervacije i dalje stižu. Kažu, mnoge se agencije danas u Rusiji bave tzv. zdravstvenim turizmom.

- Znam da neke putničke agencije organiziraju ture za cijepljenje, ali mislim da su skupe. Dovezu vas u Hrvatsku, primite cjepivo i nakon toga vas vrate u Rusiju, poručila je Anastasia iz Moskve.

Aranžman stoji između 300 i 600 eura. Na Zagrebačkom velesajmu više od dvije tisuće građana čekalo je svoju dozu cjepiva - a poseban red organiziran je samo za Ruse.

- Došli smo samo radi cjepiva, kako bismo zbog posla, ali i užitka mogli putovati Europom, kazao je Nikita iz Moskve.

- Došli smo turistički, ali kada smo čuli da ovdje možemo primiti cjepivo koje je prihvaćeno u Europskoj uniji, odmah smo se za to odlučili, naglasio je Jurij iz Moskve.

- Očekivanja su da će ih biti sve više i više i da su shvatili da u Hrvatskoj je cijepljenje dostupno svaki dan, da je dobro organizirano, dodala je voditeljica smjene cijepnog punkta Zagrebačkog velesajma Neda Ferenčić Vrban.

Mnogi se u Hrvatskoj zadrže do četiri dana, kako bi bili sigurni u slučaju reakcija nakon cijepljenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!