U Hrvatsku ušlo 4200 izbjeglih građana iz Ukrajine

10.03.2022.

10:13

Autor: HTV/HRT

Katarina Zorić

Katarina Zorić

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

U Hrvatsku je dosad ušlo 4200 izbjeglih građana iz Ukrajine. Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa kazala je u specijalnoj emisiji koju svakoga dana možete gledati na Četvrtom programu HTV-a "Rat u Ukrajini" da je dosad putem donatorskog telefona, žiro-računa i barkoda, prikupljeno više od 700 000 kn pomoći za Ukrajinu. 


Jučer je počelo prikupljanje materijalne pomoći, a popis je na internetskoj stranici HCK. Zorić je rekla da planiraju u Ukrajinu poslati i medicinsku prvu pomoć. 

Upozorila je da mnogi volonteri odlaze na granice i predstavljaju se da su Crveni križ.

- To je jedna jako siva zona i s time se ne treba igrati jer su u pitanju ljudski životi, govori i dodaje kako treba raditi promišljeno i organizirano u dogovoru s nadležnim tijelima kako nitko ne bi imao problema. 

Na pitanje o djeci bez roditeljske skrbi koja također prelaze granicu Ukrajine i ima li ih u Hrvatskoj, Zorić je rekla kako takve djece za sada nema u našoj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!