U RH ušlo više od 6800 izbjeglica iz Ukrajine, građane se moli za pomoć

16.03.2022.

09:37

Autor: M.Š./HRT

Ante Mlinarić, Hrvatski crveni križ

Ante Mlinarić, Hrvatski crveni križ

Foto: HTV / HRT

U Hrvatsku je ušlo više od 6800 izbjeglica iz Ukrajine.

- Prihvatni centri se nažalost ubrzano pune, rekla je u javljanju ispred motela Plitvice naša reporterka Ruža Ištuk.

- U motelu Plitvice imamo 136 osoba, kapaciteti su popunjeni, ali ima u RH tri prihvatna centra, u Osijeku, Varaždinu i Osijeku gdje primamo osobe s područja Ukrajine. Od tamo se oni disperziraju u 22 objekta. Svi oni koji dolaze će imati osigurani smještaj, kaže Ante Mlinarić iz Hrvatskog Crvenog križa.

Dodaje da ima raseljenih osoba koje dolaze u Plitvice, ali da ih ne mogu primiti te ih prevoze u mjesta gdje ih se može smjestiti.

- 90% ljudi koji su ovdje smješteni su ovdje od prvoga dana, dakle od 26. veljače, dodaje.

Poslodavci se javljaju i nude poslove za osobe iz Ukrajine, većinom se javljaju iz zdravstvenih i uslužnih djelatnosti te bi ih htjeli zaposliti što prije.

- Osobe koje dolaze su u stresu i šoku, uz rad naših timova za psihosocijalnu pomoć, smire se, vide da su na sigurnom. Osiguramo im sve što se tiče prehrane, higijene i ostalih potrepština. Imamo problema u privatnim smještajima, apeliram na sve građane da doniraju prehranu i higijenske potrepštine, sve se može vidjeti na našim mrežnim stranicama, ističe Mlinarić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!