U ilegalnom domu za starije 17 štićenika ima koronavirus

04.10.2020.

12:07

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/IMS/M.M./HRT/Hina

default error photo
Među zaražene 23 osobe je i 17 štićenika ilegalnog objekta za starije osobe Keris iz Legrada.
U posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije koronavirusom su zaražene 23 osobe, među kojima je 17 štićenika ilegalnog objekta za starije osobe Keris iz Legrada.

-
COVID-19 - najnovije informacije    

Načelnik županijskoga stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić izvijestio je da su, među novooboljelima, i vlasnik ilegalnog objekta za starije te dvije osobe koje su se brinule za starije osobe.

Jedna učenica oboljela - cijeli razred u samoizolaciji

-
Koronavirusom je zaražena i jedna učenica prvog razreda križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog, a cijeli razred je u samoizolaciji.

Dvije novooboljele osobe su iz opće populacije.

- Donijeli smo i odluku da svi učenici od petog razreda nadalje za vrijeme nastave ponovno obvezno nose maske, istaknuo je načelnik Ljubić.

Koprivnička opća bolnica spremna je za prihvat štićenika legradskog ilegalnog doma, rekao je ravnatelj bolnice Mato Devčić.

- Ponovno smo u potpunosti otvorili COVID odjel i možemo zbrinuti oko 60 osoba. Bolnički sustav naše županije je spreman i dobro smo opremljeni. Gledamo unaprijed, pa ćemo uskoro zaposliti još devet medicinskih sestara i dvije primalje, istaknuo je Devčić.

Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić rekao je da Stožer civilne zaštite općine Legrad te vatrogasci paze na to da nema ulazaka i izlazaka iz doma Keris. Napomenuo je kako ih zove rodbina štićenika i pita kako su njihovi najmiliji, ali, dodao je, mi to ne znamo.

- Znali smo da taj dom u Legradu postoji, no nitko nas nije obavijestio da je vlasniku dozvola za rad ukinuta 2015., istaknuo je načelnik općine Legrad Ivan Sabolić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla objasnila je kako se "klupko oko ovog ilegalnog objekta za smještaj starijih počelo odmotavati nakon što se jedna od njegovateljica javila svojoj liječnici sa sumnjom na koronavirus, nakon čega je upućena na testiranje. Sljedećega dana nalaz je pokazao da je pozitivna".

Dodala je da su iz objekta u Legradu uzeti uzorci 41 osobe te da traje daljnja obrada kontakata.

- Vjerojatno će biti još pozitivnih, obrada je u tijeku. U objektu će se uspostaviti izolacijska jedinica za one koje su negativni, a pozitivni će se prebaciti u bolnicu. Štićenici nisu samo iz naše županije pa će biti kontakata i iz drugih županija. Većina pozitivnih je asimptomatska, no klinička slika se mijenja iz dana u dan pa je bolje da su pod nadzorom, rekla je Vadla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!