14:43 / 14.12.2020.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT

U isključivom gospodarskom pojasu dva nova prava

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je na sjednici usvojila odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) što će se formalno dogoditi u siječnju nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom.
Vlada je prihvatila odluku kojom će u Jadranskom moru, umjesto dosadašnjeg zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, proglasiti isključivi gospodarski pojas. To bi se, nakon prihvaćanja u Hrvatskom saboru, trebalo dogoditi u siječnju na trilateralnom sastanku Hrvatske, Italije i Slovenije. Priča Mladena Sirovice za Dnevnik HTV-a.

➡️ Vlada usvojila izvješće u vezi s isključivim gospodarskim pojasom 

U odnosu na postojeći ZERP, Hrvatskoj će proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa omogućiti stjecanje dvaju novih prava, objašnjava premijer.

- To je izgradnja umjetnih otoka, te korištenje snage mora, vjetra i struja u području ZERP-a, koji će onda nakon proglašenja postati isključivi gospodarski pojas, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Kada je riječ o Jadranu, naš cilj i ideja je da se Jadran zaista zaštiti, a Jadran u ovome trenutku, nije zaštićen s talijanske strane i taj dio je još uvijek u režimu otvorenog mora, pa su ribarice trećih država mogle dolaziti s te strane u ribolov. Važno nam je da idemo zajednički u takvo proglašenje našeg isključivog gospodarskog pojasa, ali će i Italija zatvoriti, sa svoje strane, to more prema ribaricama trećih država, rekla je Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Smatra kako će ovaj potez donijeti dobrobit svim državama Jadrana, posebno državama članicama.


Zašto proglašavamo isključivi pojas tek sada, nakon što je to sa svoje strane Jadrana inicirala Italija? Šef diplomacije poručuje da je sada za to sazrela politička atmosfera.

- Reguliraju se, jačaju se odnosi između dviju država, odnosno onih država koje su proglasile IGP i zajednička briga o ribolovnom bogatstvu, ekologiji, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U SDP-u kažu da znatnijih razlika između ovih dvaju pojaseva nema, te će poduprijeti Vladin prijedlog.

- Pogotovo podržavamo zato što je to usuglašeno s našim partnerima iz Europske unije. Podržat ćemo, glasat ćemo za taj prijedlog, a zašto je to odlučeno tek sada, to je pitanje koje će vam morati odgovoriti iz Vlade, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Potporu će dati i Most, u kojem ističu da na potrebu proglašavanja isključivog pojasa upozoravaju već godinama.

- I evo konačno taj obrat, kolega Bačić, koji nas je uvjeravao da je to nepotrebno, da je to jedan populistički potez, konačno je došao na pravu stranu i drago mi je da ste na pravoj strani povijesti, rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Kad su u pitanju naši ribari, njihova se prava ovom promjenom neće mijenjati. No zato oni iz trećih zemalja, koje nisu članice Europske unije, više neće moći ribariti u isključivom gospodarskom pojasu ni Hrvatske ni Italije.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!