U Istri 1045 ukrajinskih izbjeglica

21.03.2022.

12:23

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Pedesetak izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine dnevno stiže u Istru, trenutno ih je na istarskom poluotoku 1045, a smještene su na sigurnim lokacijama u privatnim kućama, izvijestila je u ponedjeljak ravnateljica istarskog Crvenog križa Sandra Stipanov.

Najviše izbjeglica trenutno se nalazi na području Pule, njih 400-tinjak, u Poreču ih je 320 te na području Bujštine. Uglavnom se radi o ženama i djeci.

S obzirom na to da ima jaku puno majki s bebama ravnateljica Stipanov istaknula je kako su prijeko potrebne kašice i pelene. Istodobno je pozvala građane u Istri da se odazovu akciji prikupljanja materijalne humanitarne pomoći za izbjeglice.  

- Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu, kazala je.

Dodala je kako jedan dio ljudi uplaćuje novac premda su hrana i higijena trenutno najpotrebnije namirnice.

Sada je u funkciji i internetska stranica "Hrvatska za Ukrajinu" koja će svakodnevno donositi podatke od značaja za raseljeno stanovništvo Ukrajine i informacije za hrvatske građane koji nude pomoć pred ratnim vihorom izbjeglim ljudima. 

Ta stranica, dodala je, sadrži brojne podatke - od broja raseljenih osoba koje dolaze u Hrvatsku pa tako i Istru do podataka o kapacitetima te što sve trebaju učiniti sugrađani koji su prihvatili raseljene osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!