U Istri od ponedjeljka na snazi restrikcija vode prvog stupnja

15.07.2022.

17:36

Autor: Dnevnik/IMS/V.K./HRT/Hina

Restrikcija vode u Istri

Restrikcija vode u Istri

Foto: - / Shutterstock

U Istri je od ponedjeljka na snazi restrikcija vode prvog stupnja, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice. 

Problem je što je vrhunac potrošnje vode bio već potkraj lipnja

HRT-ova novinarka Ivana Nežić javila se u središnji Dnevnik HTV-a s akumulacijskog jezera Butoniga, kazavši da se od ponedjeljka provodi prva faza redukcije vode, što znači da se u Istri neće moći oprati vozilo, a zatvaraju se tuševi na plažama.

Već od sutra neće biti zalijevanja javnih i privatnih zelenih površina ni pranja ulica. Nema, dakle, korištenja vode iz vodoopskrbnog sustava. Odlučila je danas tako struka zajedno s Županijom, a odluka ostaje na snazi do opoziva.

- Mi smo na akumulacijskom jezeru Butoniga, pokraj Buzeta. To je, možemo slobodno reći, najvažnije crpilište vode u Istri o kojem ovisi cijeli poluotok, posebice u ljetnim mjesecima. Ovih je dana razina vode u jezeru vrlo niska, možete to vidjeti i na ovoj kontrolnoj točki. Razina je samo mrvicu viša nego rekordno sušne 2012., kada je posljednji put uvedena redukcija, naglasila je HRT-ova novinarka.

Cijela nam je godina sušna, nije bilo veće kiše, a jezero se puni i iz izvora koji su dosad uspijevali spasiti situaciju, ali ne više, sad se sve crpi isključivo iz jezera.

Problem je što je ove godine vrhunac potrošnje vode, koji je inače potkraj srpnja ili početkom kolovoza, bio mnogo ranije, već potkraj lipnja. 

"Apeliram na sve da štede pitku vodu"

Odluka o redukciji donesena je danas u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima Vodovoda uz napomenu da se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak.

Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana.

- Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, rekao je u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku u odluku nisu uključeni poljoprivrednici, a ključno je, kako je rekao, "smanjiti potrošnju vode u odnosu na 2019. godinu kako bismo s ovim mjerama mogli mirno dočekati prve padaline".

Miletić je pozvao sve građane i poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu jer, kako je rekao, "svatko od nas može uštedjeti od 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju".

-  Znam da je teško i da mjere nisu popularne, ali se nadam da do drugog stupnja mjera neće morati doći, zaključio je Miletić i dodao da odluka ostaje na snazi dok se hidrološka situacija ne poboljša.

- Situacija s našim izvorištima koji se koriste u sustavu naše javne vodoopskrbe definitivno nije dobra. Svi izvori su u daleko lošijoj situaciji nego što su bili 2012. godine. U ovom trenutku jedino akumulacijsko jezero Butoniga ima nešto veće količine vode, tako da se nadamo da neće biti problema, istaknuo je direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić, dodajući kako onečišćenja još nikada nije bilo.

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac istaknuo je da će mjere koje se poduzimaju dati rezultate samo ako ih se svaki pojedinac bude pridržavao. To će pridonijeti da se ovo sušno razdoblje ljetne turističke sezone prebrodi. Pozvao je građane da se pridržavaju mjera jer se potrošnja mora smanjiti od 10 do 15 posto.

Ovakva odluka bila je donesena i 23. srpnja 2012., a tada je uključivala i poljoprivrednike, što sad ipak, unatoč prvobitnim najavama, nije slučaj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!