17:20 / 08.03.2021.

Autor: Senka Mošnja/Regionalni dnevnik/HRT

Istra: Situacija s koronavirusom dobra, cijepljenje ide sporo

 U Istri cijepljeno tek oko 12 tisuća osoba

U Istri cijepljeno tek oko 12 tisuća osoba

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Situacija s koronavirusom u Istri i dalje je dobra. Njemačka je uz tu Županiju, još tri naše županije proglasila zelenom zonom. Ipak, cijepljenje ide sporo kao i u ostatku zemlje. Dosad je u Istri cijepljeno tek oko 12 tisuća osoba ili malo više od 5 posto. Ipak, ovoga tjedna stiže nešto veća količina cjepiva od uobičajene - 3500 doza.

- Promjena u odnosu na protekle tjedne je da će se, osim na cjepnim punktovima, cijepiti i u ordinacijama obiteljske medicine i to u 12 lokacija na području Istre, a prošlog tjedna je krenulo cijepljenje putem mobilnih timova kod osoba koje ne mogu do liječnika, znači kod samih korisnika, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj HZJZ Istarske županije.

Cjepivo u Istru stiže razmjeno broju stanovnika, po istom se principu distribuira i u druge gradove na poluotoku. Zatim se dijeli ordinacijama, ali svima jednako, bez obzira na broj pacijenata.

- Međutim, znamo da su vrlo velike razlike u broju starijih i koronično bolesnih po ordinacijama i vjerujemo da ćemo uskoro uvesti princip da različiti brojevi pacijenata od pojedine ordinacije budu poslani na cijepljenje, rekao je Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

A kada bi Istra trebala dostići poželjnu procijepljenost, nitko ne želi komentirati. Iz Županijskoga stožera, međutim, i dalje pozivaju na oprez svjesni situacije u okruženju, pa i u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji. Naime ondje, gdje mnogi Istrani studiraju, kao i u Sloveniji i Italiji, gdje mnogi rade - stanje s koronavirusom nije dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!