21:50 / 25.05.2021.

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/HRT

U Jasenici okrenulo na Buru, mladi dolaze

Iz aktivizma u politiku

Iz aktivizma u politiku

Foto: Labirint / HRT

Želja da u svom kraju ostanu i opstanu ujedninila ih je u Buru. Mladi i puni entuzijazma okupili su se i porazili HDZ koji je tim prostorom vladao gotovo tri desetljeća. Umjesto podjela najavljuju politiku ujedinjenja, očuvanja ekonomije ali i okoliša. Ovi mladi ljudi već su otprije poznati kao borci za očuvanje Zrmanje. 

Jasenica - općina koja se proteže od Maslenice do Zatona Obrovačkog nakon prvog kruga loklanih izbora osvojila je naslovnice. A sve zbog njih - lica s nezavisne liste Bura. Kao i ona nadaleko poznata i ova - kažu - "okriće", udara i čisti. Lista koja je okupila mlade ljude bez ikakva političkog iskustva i zaleđa velikih stranka osvojila je većinu u općinskom vijeću u kojem imaju pet od devet vijećnika.

- Krenuli smo u sve ovo za jedan pravedan cilj i rezultat je morao doći. Kako je došla kampanja izgledalo je sve bolje i dan uoči izbora vjerovao sam u pobjedu, kaže Stipe Vulić koji je prekinuo niz od šest mandata HDZ-ova načelnika Martina Baričevića. Što misle građani su rekli i rekordnom izlaznošću od 68 posto. Mahom se radi o mladim ljudima, dodaje Lucija Vulić.

Kako je sve počelo?

A sve je počelo prosvjednim akcijama nakon niza ekoloških incidenata koji prijete čudesnoj prirodi ovog kraja. O onečišćenju Zrmanje tada tek aktivisti bez političkih ambicija, govorili su u Labirintu. 

A sve zbog otpadnih voda koje dolaze iz bazena punih lužine i mulja u blizini bivše Tvornice glinice u Obrovcu koja ni desetljećima nakon propasti nije sanirana. Umjesto loklanih i državnih čelnika upravo su oni, uz mještane okolnih mjesta u akciji "Pet do 12 za Zrmanju", bili najglasniji kada je u pitanju bilo i nelegalno skladištenje GRIT-a, opasnog otpada u krugu bivše tvornice glinice.

- Kad smo vidjeli da taj silni aktivizam, ta silna medijska pozornost uopće nisu urodili plodom, da nadležne institucije uopće nisu odreagirale i na Zrmanji se nije ništa romjenilo - onda smo odlučili da nemamo druge nego probat se upustiti i u politiku i napraviti nešto sami. Sad smo uspjeli i sad je na nama da radimo, poručuje Ante Vulić.

Stvarni početak kraja Baričevića

Bivši načelnik i bivši saborski zastupnik Martin Baričević na vlast u općini stupio je davne 1997.. Lucija Vulić je tada imala tek godinu dana. Smatra da se Baričević 'izgubio u svojoj funkciji' jer je previše vremena proveo na jednoj poziciji. Za malu zajednicu nije zdravo da jedna osoba donosi odluke toliko dugo. Odrastala sam i učila, odmalena prepoznavala potencijale ovog mjesta i smatrala da je vrijeme za promjenu, novu energiju i nove obrasce ponašanja, dodaje.

'Janjetina' i druge afere

No 24 godine tijekom kojih je bio na vlasti bivši načelnik nije bio bez afera. Ugostitelj Mile Minja Anić, koji nije želio pred kamere, prije 8 godina javno je prozvao načelnika i njegove suradnike da su mu dužni 185.000 kuna za "iće i piće". Baričević ga je tužio zbog klevete, no Anić koji uz ugostiteljstvo piše i pjesme o svom rodnom kraju, nakon brojnih sudskih sporova i ustavne tužbe, dokazao je da je bivši načelnik sa svojom svitom, uz druge delicije besplatno pojeo i stado od 100 janjaca.

Da je važno da sve ostane u obitelji - bivši je načelnik pokazao je i kada je općinsko vijeće njegovu sinu bez natječaja dodijelilo koncesiju za ugostiteljski objekt na plaži u Maslenici. Baričeviću mlađem omogućen je i stručni studij vrijedan 60.000 kuna koji su platile područne vatrogasne zajednice. Biši načelnik od kojeg smo tražili izjavu nije želio pred kamere jer je - kako je rekao - zauzet sastanicima, no u prijašnjim je izjavama za medije naglašavao da je riječ o napadima na njega i obitelj.


Jasenica je tako dijelila sudbinu gradova i općina diljem zemlje u kojima su loklani moćnici uobičajena pojava. Protiv takvog modela vladanja o kojem je javno prvi progovorio ugostitelj Antić, a zatim izvještavali nacionanalni mediji, digla se i Bura.

U svojoj su kampanji upozoravali i na niz spornih odluka općinske vlasti - kao što je prodaja općinskog zemljišta na najboljim lokacijama, zatim "da su članovi vatrogasnog društva tijekom radnog vremena načelniku podrezivali masline". Minimum čega će se držati, kaže Stipe Vulić - je razdvajanje privatnog i javnog.

Kampanja uz udarce ispod pojasa 

U mjestu u kojem se gotovo svi poznaju, iako poput prezimenjaka Stipe i Antona nisu rođaci - izborna je kampanja bila poput onih na velikoj sceni - teška i uz udarce ispod pojasa. Kada nisu dobili dozvolu za organizacijsu skupa na masleničkoj rivi, ipak su se snašli - na Majčin dan dovezli su se brodom i dijelili sadnice cvijeća.

Boljem plasmanu Baričevića, inače i predsjednika loklanog DVD-a, nije pomogla ni donacija rabljenog vatrogasnog vozila zadarskih kolega . Kako doznajemo,vozilo čijoj je svečanoj primopredaji u tijeku kampanje nazočio i župan Božidar Longin, vraćeno je u Zadar i nije u funkciji jer - čeka na servis i još jednu primopredaju. Ovaj put - papirnatu.

Prvi potezi - manja plaća načelniku i bez službenih automobila

No iako zasad još nemaju donirano vozilo, kao ni primjerice šetnicu od Maslenice do obližnje Rovanjske, mala se općina može pohvaliti velebnom zgradom čiju unutrašnjost uz višak prostora krase i lift i podzemna garaža. 30-godišnjem Stipi Vuliću njegovi će vijećnici kao jedan od prvih poteza - smanjiti plaću. Nepotrebnim smatraju i zatečena tri službena vozila u općini u kojoj je uz načelnika samo sedemero zaposlenih.

Nakon primopredaje vlasti koju je nekada lakše osvojiti nego zadržati, smireni i bez euforije svjesni su da je pred njima velik i odgovoran posao. Krenut će, kaže Vulić - s analizom poslovanja kako bi vidjeli s čim raspolažu. Zatim će odlučiti u koji će projekt krenuti, a to će raditi transparentno.

Ne žele nove podjele, nego jedinstvo oko planova razvoja svih mjesta zapuštene općine golemog turističkog potencijala, kažu - od mora do Velebita. Od uređenja plaža, šetnica, i infrastrukture do organizacije sportskih i kulturnih događaja. Budućnost je tako u njihovim rukama. Da iz svoga kraja nisu i neće otići - poručili su odavno. Jer Bura je okrenula, a vrijeme se kažu - mijenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!