U Jasenovcu obilježeni Sveti Novomučenici Jasenovački

12:32 / 13.09.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

U Jasenovcu obilježeni su Sveti Novomučenici Jasenovački

U Jasenovcu obilježeni su Sveti Novomučenici Jasenovački

Foto: Dnevnik / HRT

U Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu obilježeni su Sveti Novomučenici Jasenovački. Liturgiju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, nakon čega je blagoslovljen spomen-križ posvećen stradanju ruskog i srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu. U Jasenovac je stigao i Milorad Dodik.

- Zagreb i ja se volimo javno, a sada ću dodati Hrvatska i ja se volimo javno, ma koliko to nekome smetalo njegov je problem, izjavio je Porfirije Perić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

- Mislim da imamo legitimno pravo, kao što to imaju Hrvati, kao što to imaju Crnogorci, kao što to ima bilo tko, da i mi ovdje na prostoru imamo Republiku Srpsku koja će biti nezavisna država, tome smo posvećeni, mi te planove ne krijemo. Ali to nema nikakve veze s Velikom Srbijom, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Srbijanske vlasti pozvale su sve građane Srbije te Srbe u regiji i dijaspori da toga dana izvjese svoje zastave. 

- Mi to razumijemo kao ohrabrenje da to ljudi učine, ne kao nametanje nečega što bi trebalo činiti zato da se nekome da se gura prst u oko, i to ohrabrenje treba tako prihvatiti, kazao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Sve srpske institucije u Hrvatskoj, kaže Pupovac, trebale bi imati osjećaj, ne samo prava, nego i slobode da izvjese svoju zastavu. 

Pogledajte prilog Ane Zadro:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!