U jednom danu poginula tri motociklista i putnik

25.06.2022.

20:37

Autor: HRT/Hina

Prometna nesreća, ilustracija

Prometna nesreća, ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz+ / PIXSELL

Tri vozača i jedan putnik na motociklu izgubili su život u subotu na hrvatskim prometnicama, izvijestilo je Ravnateljstvo policije, koje je objavilo savjete i preporuke motociklistima i mopedistima kako bi se smanjilo stradavanje i povećala sigurnost tih sudionika u prometu.

Lijepo vrijeme očekivano je izmamilo na prometnice ljubitelje motocikala i mopeda, ali samo u subotu su poginule četiri osobe - tri vozača i jedan putnik na motociklu, objavila je policija. Prema njezinim podacima, u prvih pet mjeseci 2022. poginulo je 12 vozača motocikala te četiri vozača mopeda.

Lani su na hrvatskim prometnicama smrtno stradala 64 vozača i putnika na motociklima i mopedima, a u prošlih pet godina 267, što znači da se svaka peta osoba poginula u prometnim nesrećama u proteklom razdoblju nalazila na mopedu ili motociklu.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve nesavjesnih vozača ostalih vozila koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu, no motociklisti često i zbog svog neodgovornog ponašanja stradavaju u sudarima s drugim vozilima, izlijetanju s ceste ili naletima na objekte uz cestu.

Policija je na svojim internetskim stranicama objavila savjete te najčešće pogreške motociklista zbog kojih stradavaju, kao što su neprilagođena brzina, vožnja po površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precijenjene vozačke sposobnosti i vožnja između zaustavljenih kolona vozila.

Vozačima mopeda i motocikala policija savjetuje da prije vožnje očiste vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, upotrijebe i drugu zaštitnu opremu te da zbog teže uočljive siluete na cesti nose svjetliju odjeću i kacigu življih boja, odnosno s reflektirajućim detaljima.

- Poštujte ograničenja dopuštene brzine, prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti, provjerite tlak u gumama, upalite dnevno ili kratko svjetlo, ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga, prilikom vožnje u skupini vozite u slijedu jedan iza drugoga, također su neki od savjeta.

Vozači automobila u odnosu na motoriste najčešće oduzimaju prednost prolaska prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila te ne pridaju dovoljno pozornosti toj kategoriji vozača, koji im se često nađu u tzv. mrtvom kutu bočnog ogledala. Česte pogreške vozača automobila su i neoprezno skretanje ili prestrojavanje bez pokazivača smjera.

U prometnoj nesreći koja se u subotu poslijepodne dogodila na cesti Čakovec - Štefanec život je izgubio vozač motocikla, izvijestila je međimurska policija. Dvije osobe poginule su noćas u Vrgorcu nakon pada s motocikla, izvijestila je u subotu ujutro splitsko-dalmatinska policija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!