U Jeminovcu komemoracija za srpske civilne žrtve iz 1991. godine

10.12.2022.

17:34

Autor: T.V./HRT/Hina

Jeminovac, arhivska fotografija

Jeminovac, arhivska fotografija

Foto: Dusko Mirkovic / PIXSELL

Na Međunarodni dan ljudskih prava, u subotu je kod spomen-obilježja blizu sela Jeminovca u Požeško-slavonskoj županiji odana počast za nedužne civilne žrtve srpske nacionalnosti ubijene u Čečavcu, Čečavačkom Vučjaku, Jeminovcu, Ruševcu i Šnjegaviću u prosincu 1991. godine.

- U jednom danu ubijeno su tada 42 mještana srpske nacionalnosti, 24 žene i 18 muškaraca, uglavnom staraca, a jedan nepokretni starac zapaljen je u krevetu, priopćio je zamjenik županice Požeško-slavonske županije iz reda srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović.

Vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, zajedno s mještanima, podiglo je spomen-obilježje nedaleko od sela Jeminovca u čast stradalih civila čiji posmrtni ostaci većinom nisu pronađeni, a danas im odana počast, polaganjem vijenaca i službom za mrtve.

Molitvu za mrtve održao je paroh požeški Nikola Petrović, a govore zamjenik županice Požeško-slavonske županije iz reda srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković.

Vijence su položili i veleposlanica Republike Srbije Jelena Milić, zamjenica gradonačelnice Grada Pakraca Mirsada Popović Damjanović, delegacije Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske županije, Gradskog Vijeća srpske nacionalne manjine Požega te predstavnici udruga antifašista iz Pakraca i Požege.

- Mi, predstavnici srpske zajednice u Požeško-slavonskoj županiji, pozivamo sve građane, koji raspolažu informacijama o nestalim osobama ovoga kraja i drugih područja, da svojim saznanjima pomognu institucijama Republike Hrvatske, istaknuo je, među ostalim, zamjenik županice Ivanović.

Poziv je uputio i Srbima kojima su možda poznati podaci o nestalim Hrvatima.

- Želimo da naši građani, bez obzira na njihovu nacionalnost, čuju o zločinu na koji smo danas podsjetili. Ovom prilikom izražavamo žaljenje i zbog svih stradanja Hrvata na području naše županije i Hrvatske, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!