Ina: Kod Ježeva se izlila nafta, stanje pod kontrolom

03.03.2023.

Zadnja izmjena 19:24

Autor: M.M./T.D./HRT/Hina

Kod Ježeva iz tla se izlila nafta

Kod Ježeva iz tla se izlila nafta

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Ina je izvijestila da je u petak prijepodne uočeno propuštanje na cjevovodu koji spaja naftno polje Ježevo sa sabirnom stanicom, izlilo se oko četiri prostorna metra (m3) nafte u okolici bušotine, protok kroz cjevovod odmah je zaustavljen.

Galerija
Kod Ježeva iz tla se izlila nafta, Foto: Zeljko Hladika  /Pixsell
Kod Ježeva iz tla se izlila nafta, Foto: Zeljko Hladika  /PixsellKod Ježeva iz tla se izlila nafta, Foto: Zeljko Hladika  /PixsellKod Ježeva iz tla se izlila nafta, Foto: Zeljko Hladika /Pixsell

Sanacija terena završila je netom prije pada mraka. Do incidenta je najvjerojatnije došlo zbog dotrajalosti cijevi.

- Tijekom prijepodneva primijećeno je propuštanja nafte na kolektorskom cjevovodu koji spaja naftno polje Ježevo sa sabirnom stanicom što je izazvalo izlijevanje oko četiri prostorna metra (m3) nafte u okolici bušotine. Ina je odmah zaustavila protok kroz cjevovod kako bi se zaustavilo daljnje istjecanje, izvijestila je danas Ina.

U svrhu ograničavanja širenja onečišćenja postavljene su apsorbirajuće brane.

- Stanje je pod kontrolom, a sanacija se odvija u skladu s pravilima zaštite okoliša. Događaj nije imao utjecaja na zdravlje ljudi, izvijestili su iz Ine.

O propuštanju naftovoda kod Ježeva (kod Dugog Sela) ranije je izvijestio Državni inspektorat, koji je zaprimio obavijest o propuštanju na naftovoda 4 Ježevo - Ivanić Grad.

Na teren su izašli rudarska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija, izvijestili su iz Inspektorata.

Ranije u petak zagrebačka policija izvijestila je kako istražuje okolnosti koje su dovele do izlijevanja nafte iz tla kod Dugog Sela nedaleko Zagreba.

Mario Bugarin je svjedok izbijanja nafte na njegovom polju, a prve znakove je primijetio prije dva tjedna te je sada odlučio sve prijaviti.

- Kao lovac često obilazim lovište, da vidim ima li divljač hrane. Prije dva tjedna sam prolazio tim poljem i bilo je po travi i granju crnih mrlja. U početku sam mislio da je susjed zalio šikaru naftom te da će ju zapaliti. Danas je sve bilo obilnije, nafta je izvirala iz zemlje. Vidljivo je bilo onečišćenje i odlučio sam sve prijaviti. Postoji opasnost za životinje koje ovuda prolaze, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!