15:28 / 11.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

U Josipdolu američki staford izgrizao sedmogodišnjaka

Američki staford

Američki staford

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pas pasmine američki staford iskočio je u petak poslijepodne u Josipdolu iz automobila svog vlasnika i napao dijete te mu nanio teške tjelesne ozljede zbog kojih je zadržano na liječenju u ogulinskoj bolnici, priopćila je u subotu karlovačka policija.


Prvi od tri obavezna pregleda američkog staforda, koji je u petak u Josipdolu ugrizao i teško ozlijedio sedmogodišnje dijete, pokazao je da pas nema znakove bjesnoće, ali je pod nadzorom, saznaje Hina iz Veterinarske ambulante u Josipdolu

Veterinar Neven Polić rekao je da je psa pregledao, pomazio ga, a preglede je obavezan ponoviti za pet i za deset dana. To je, kaže, potrebno za slučaj da je pas zaražen bjesnoćom, jer bi u tom slučaju i dijete trebalo zaštitu. No, pas je cijepljen.

O svemu će biti izviještena epidemiološka služba u Zavodu za javno zdravstvo i nadležni liječnik, koji će odlučiti treba li dijete cijepiti.

Iako američki staford spada u kategoriju posebno opasnih pasmina ovaj je pas normalan, prava 'dobrica' i čudno je da je reagirao na takav način da napadne dijete. To je tragedija, u svakom slučaju, ustvrdio je Polić.

Na pitanje kakve su uobičajene kazne u takvim slučajevima, s obzirom na to da je danas policija najavila prijavu vlasnika psa nadležnom državnom odvjetništvu, Polić je odgovorio kako nije na njemu da određuje krivice i kazne, ali da je bilo primjera da je Županijska veterinarska inspekcija nalagala sterilizaciju psa.

Nema potrebe da govorimo o usmrćenju, sterilizacija može smiriti hormone, dovesti do toga da se pas drži kuće i vlasnika, ali to govorim općenito. U konkretnom slučaju, na meni je samo da još za pet i deset dana vidim je li kod psa došlo do promjene ponašanja ili nije, zaključio je Polić.

Policija je prije izvijestila da je u petak u popodnevnim satima u Josipdolu, pas pasmine američki staford, iskočio iz automobila svog vlasnika te napao sedmogodišnje dijete koje je bilo u pratnji oca. Dijete je zadobilo teške tjelesne ozljede i zadržano je na bolničkom liječenju.

Policija provodi kriminalističko istraživanje te će o utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo.

Bolnica u Ogulinu je potvrdila da je dječak stabilno, s težom ozljedom stražnjice i s lakšim ozljedama na prsištu i trbuhu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!