Rezultati izbora u Čabru, Kalima i Kukljici

16.04.2023.

Zadnja izmjena 22:12

Autor: T.V./HRT/Hina

Izbori

Izbori

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Zbog neizglasavanja proračuna - prijevremeni izbori održani su u Čabru, Kalima i Kukljici. U Čabru u izborima za gradsko vijeće natpolovičnu većinu osvojila je lista Antonija Dražovića ispred HDZ-a i SDP-a. U Kalima na otoku Ugljanu u izborima za općinsko vijeće natpolovičnu većinu osvojila je nezavisna lista mladih Brune Mišlova, a u Kukljici, također na Ugljanu, natpolovičnu većinu imat će lista Marina Boška.

Čabar: Pobjeda Nezavisne liste gradonačelnika Dražovića

Kali i Kukljica- listama načelnika dviju općina natpolovična većina

U Kalima do 16.30 na biralište izašlo 32,43% birača, u Kukljici 43,92%

Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Čabra


U nedjelju se na prijevremenim izborima za 13 gradskih vijećnika u Čabru bore kandidati triju lista.

To su: nezavisna kandidacijska lista nositelja Antonija Dražovića, gradonačelnika Čabra, lista HDZ-a s nositeljem Martinom Kvaternikom i lista SDP-a s nositeljicom Ivanom Lakotom. Bira se 13 članova Gradskog vijeća.

Glasovat će se na pet biračkih mjesta, u Čabru te u Prezidu, Tršću, Gerovu i Plešcima.

U posljednjem sazivu Gradskog vijeća Čabra bilo je četvero vijećnika SDP-a, troje HDZ-a, troje nezavisne liste Antonija Dražovića, dvoje nezavisne liste Dinka Štimca i jedan vijećnik Mosta.

Na konstituirajućoj sjednici u lipnju 2021. za predsjednicu je izabrana Marija Gašpar s Dražovićeve nezavisne liste, koju je u srpnju 2022. osmero vijećnika smijenilo i imenovalo Anu Rendulić (HDZ) za novu predsjednicu Gradskog vijeća. Protiv smjene bilo je samo troje vijećnika Dražovićeve liste.

Gradsko vijeće Čabra na sjednici 19. prosinca 2022. nije prihvatilo prijedlog gradskog proračuna. Ponovni pokušaj održavanja sjednice 29. prosinca nije uspio zbog nedostatka kvoruma i proceduralnih pogrešaka Gradskog vijeća pa proračun za 2023. nije donesen.

Antonio Dražović bio je dugogodišnji član Živog zida i prvi gradonačelnik iz te stranke, a sad djeluje kao nezavisni gradonačelnik i nije stranački opredijeljen.

Kali na izvanrednim izborima za općinska vijeća


U Kalima se održavaju se prijevremeni izbori za članove općinskih vijeća.

Za devet mjesta u Općinskom vijeću u Kalima natječu se tri liste, koalicija HDZ-HSP, koalicija SDP-HSS te Nezavisna lista mladih.

Nositelj HDZ-ove koalicijske liste negdašnji je načelnik općine i potpredsjednik Općinskog vijeća Marko Kolega, a nositelj SDP-ove liste je Duško Vidov, također bivši načelnik te općine i donedavni predsjednik Općinskog vijeća.

U Kalima je kriza vlasti počela nakon što su se HDZ i SDP, to jest bivši načelnici Marko Kolega i Duško Vidov ujedinili protiv nezavisnog općinskog načelnika Brune Mišlova tražeći sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća te izbor novog predsjednika.

Tadašnjem predsjedniku Općinskog vijeća Marinu Kolegi u rujnu je podnesen zahtjev za sazivanje sjednice, na koji se on oglušio, te je prosljeđen načelniku Mišlovu, koji se o zahtjevu morao očitovati u roku od osam dana. Vijeće je na kraju sazvano u prosincu prošle godine nakon intervencije Ministarstva pravosuđa i Uprave, a za predsjednika je izabran Duško Vidov. Njegov prijedlog proračuna vijećnici nisu prihvatili.

Na prijevremenim izborima u Kalima građani mogu glasovati na jednome biračkom mjestu.

Kukljica - izbori za sedam vijećničkih mjesta


U susjednoj općini Kukljici, koja ima 645 stanovnika, sjednica Općinskog vijeća sazvana za 30. prosinca prošle godine, na kojoj se trebalo raspravljati i odlučivati o prijedlogu proračuna za 2023., nije održana jer ju je otkazao predsjednik Općinskog vijeća Ante Boris Martinović.

U Kukljici se za Općinsko vijeće također bore tri liste. Na čelu HDZ-ove liste je Antonio Košćica, nositelj liste aktualnog načelnika Kukljice Marina Boška je on sam, a na čelu kandidacijske liste grupe birača je Ante Boris Martinović.

Za mještane Kukljice danas će biti otvoreno jedno biračko mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!